Авдеевка е напълно прочистена от украински военнослужещи, съобщи ръководителят на

...
Авдеевка е напълно прочистена от украински военнослужещи, съобщи ръководителят на
Коментари Харесай

За освобождение на Авдеевка помогнаха три ключови решения

Авдеевка е изцяло прочистена от украински военнослужещи, заяви ръководителят на ДНР Денис Пушилин. Така в действителност е сложена линия под интервенцията по освобождението на това предградие на Донецк, трансформирало се в един от най-укрепените региони на украинската защита. Операцията сподели както тактическата ловкост на съветското военно управление, по този начин и новото качество на съветските войски като цяло.

Авдеевка остава последната линия на украинската защита, чийто фронт не се е променял от 2014 година Този укрепен регион може да се назова може би най-мощният от всички сходни структури, издигнати от ВСУ в Донбас. Не инцидентно “Авдеевка ” беше сравнявана с Артьомовск, чието освобождение лиши доста месеци. Военната експертна общественост смяташе, че щурмът на Авдеевка ще продължи дълго време.

Времето в действителност беше изгубено, само че не за офанзивата като такава - завладяването на градски региони и индустриални зони в действителност лиши три дни - а за подготвителната и диверсионната фаза на интервенцията, създадена от съветската войска. „ Тази работа беше планувана от Генералния щаб, подготовката за нея продължава от есента на предходната година “, сподели за това министърът на защитата Сергей Шойгу.

Планирането и подготовката на интервенцията са осъществени в най-строга секретност. Въпреки това през днешния ден, въз основа на резултатите от интервенцията и съгласно известията в открити източници, е допустимо с огромна възможност да се каже какво тъкмо е включено в този проект на съветското командване и по какъв начин в последна сметка той е бил изпълнен.

Първо, беше разпознат характерен вид оръжие, което се трансформира в съществена ударна мощ на настъпващите съветски елементи и съединения - фугасни авиационни бомби (ФАБ) с повсеместен модул за обмисляне и поправяне (УМПК). Щурмът на Авдеевка въобще беше първата толкоз огромна военна интервенция с предпочитано потребление на този тип оръжие.

„ Беше сложена задача да концентрираме в Авдеевка оптимален брой оръжия, с които да можем да работим в региони с огромна акуратност “, сподели за това Сергей Шойгу. „ И в един миг достигнахме равнище, при което имахме 460 такива удара дневно. Приблизително 200 тона падат всеки ден с акуратност от 8–10 метра. С такава 500-килограмова бомба 8-10 метра - представяте ли си? ”, добави министърът.

Приоритетното потребление на авиобомби в този случай се дължи на първо място на обстоятелството, че единствено оръжия с такава разрушителна мощ могат да разбият както многометрови бетонни укрепления, по този начин и морала на бранителите. Всяка бомба откри съответна цел с авансово проучени координати. Тогава в деяние влиза артилерията, която унищожава по-малко укрепени цели. След това пехотните щурмови отряди влязоха в борба, като най-сетне прочистиха и заеха съответния регион.

Координирането на работата на тези три типа въоръжени сили на всеки обособен сектор на фронта е майсторска щабна работа. Ето за какво, второ, главните старания на съветското командване бяха ориентирани към определяне на надзор и съгласуваност на войските, изключително по линията щурмоваци – артилерия – авиация.

Операцията в Авдеевка ясно сподели какъв брой значими са планирането и оперативното ръководство в действително време в актуалната война. Командването на въоръжените сили на Руската федерация в последна сметка съумя да сътвори единна система за ръководство освен на обособена група, предопределена за нахлуване над Авдеевка, само че и сред родовете войски, включени в нея.

Трето, бяха взети специфични ограничения за комплициране, илюзия и дезинформиране на ВСУ. Руското командване надхитри врага. По-специално бяха основани две щурмови флангови групи, които заплашваха да затворят западно от Авдеевка и да я отрежат напълно от доставки. Северната група, която в пика на своето нахлуване доближи Бердичи, малко населено място западно от коксохимическия цех, изглеждаше изключително заплашително за ВСУ.

Врагът възприе това съответно придвижване като главния удар на съветските войски за основаване на „ казан “ и съществена опасност за себе си. Резервните елементи на ВСУ, които бяха изтеглени от други сектори от линията на прикосновение, бяха трансферирани точно на отбранителните флангове.

Украинското командване обмисляше вид за контранастъпление от региона на Торецк, с цел да нанесе удар по северния фланг на съветските щурмови групи, само че ВСУ не съумяха да основат ударна група в Торецк. Командването на ВСУ си приписа заслугата за това, че фланговите групи на съветските въоръжени сили не се раздвижиха два месеца. ВСУ изглеждаха приковани и като цяло съветското нахлуване към Авдеевка забавено.

В реалност обаче командването на съветските въоръжени сили е възнамерявало напълно друга посока за основния удар, непредвидена за украинските войски. Докато врагът губеше запаси за въздържане на фланговите групировки на съветските въоръжени сили, съветските войски сътвориха условия за нанасяне на режещ удар по центъра на града, обтегнат около железопътната линия в едно от най-тесните му места. Части на съветските войски се приближиха до самата Авдеевка, заемайки дребни височини, горски насаждения и остарели кариери, ситуирани в близост.

До началото на 2024 година позициите на съветските въоръжени сили се приближиха доста покрай укрепените региони на ВСУ, които представляваха типичен стоманобетонни укрепления с кръгова отбранителна система. Например, барикада, наречено „ Зенит “ (бивша база за ПВО), е издигнато под формата на верен правоъгълник, а за построяването му след 2016 година ВСУ докараха цялостен цех за стоманобетони (друг стационарен цех има в самата Авдеевка).

ВСУ ги възприемаха като непревземаеми, най-малко при фронтална офанзива, и имаше основателни аргументи за това - укрепленията съдържаха умел гарнизон, заровен в земята и разполагащ със обилни ресурси от муниции и храна. ВСУ, че съветските войски няма да нападат в това направление, тъй като е безсмислено и безнадеждно.

Въпреки това, с помощта на дръзката интервенция „ Тръба “, съветските щурмови групи съумяха безусловно за една нощ да окупират “Зенит ” и редица други укрепени точки в Авдеевка. Тази интервенция беше маркирана персонално от Върховния главнокомандващ: „ Отрядът извърши неповторима интервенция, преминавайки през тръба на юг от Авдеевка, преминавайки съвсем 3,5 км зад вражеските линии и установявайки се там забележителен плацдарм. “ Този непредвиден удар в последна сметка се трансформира в ключ към пречупването на цялата вражеска защита в Авдеевка и бягството им от позициите.

Така военната ловкост, изобретена от съветските командири, се състоеше от един тип „ двуходовка “. На първия стадий врагът беше притеглен в борби с флангови групи, страхувайки се от цялостно обграждане, а на втория беше изработен самоуверен пробив непосредствено в центъра на града.

Освобождаването на Авдеевка води до редица значими последствия. На първо място ще намалее заплахата и интензивността на терористичните офанзиви против Донецк от артилерията на ВСУ. Ще бъде допустимо да се възвърне естествената логистика за цялата Донецка градска агломерация. Ще бъде освободена огромна настъпателна група на съветската войска.

В момента за съветските войски е стратегически значимо да продължат да оказват напън върху врага, който се пробва да се задържи на нова отбранителна линия. Владимир Путин към този момент акцентира, че настъплението „ би трябвало да се развива. Разработката би трябвало да бъде добре готова, обезпечена с персонален състав, оръжие, съоръжение и муниции. ”

По време на освобождението на Авдеевка ние в прочут смисъл видяхме освежен облик на съветската войска. Усъвършенствана е командно-щабната система, построена е взаимовръзката сред родовете войски и то дотам, че командирите на щурмови групи могат независимо да направляват артилерията и авиацията. Новите типове оръжия се трансфораха в изключително ефикасен инструмент на бойното поле. Подобрена е контрабатарейната пукотевица. Всичко това дружно дава всички учредения да се счита, че през идващите седмици може да станем очевидци на нови сполучливи интервенции на съветските въоръжени сили.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед72465Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед108309Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед11963Иван Таков: На Позитано-20 желаят да потопят положителните резултати от изборите в блатотоАлтернативен Поглед28141Д-р Радко Ханджиев с нова книга " Унгарски дневници ": Срещу Орбан има коалиция от либерали, социалисти и неонацистиКоментарен Поглед36412Зорница Илиева: Сглобката е надали не пред разпад!? Едни изключителни избори ще бъдат глътка въздух!Алтернативен Поглед376600Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед235290Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед116011Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоАлтернативен Поглед108309Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияКоментарен Поглед100814Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво.... Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР