Avast, софтуерната компания за киберсигурност, е изправена пред глоба от

...
Avast, софтуерната компания за киберсигурност, е изправена пред глоба от
Коментари Харесай

Avast пред глоба от 16,5 милиона долара за продажба на информация за клиенти

Avast, софтуерната компания за киберсигурност, е изправена пред санкция от 16,5 милиона $, откакто беше хваната да съхранява и продава информация за клиенти без тяхното единодушие. Федералната комерсиална комисия (FTC) разгласи санкцията в четвъртък и сподели, че не разрешава на Avast да продава потребителски данни за рекламни цели.

Най-малко от 2014 година до 2020 година Avast събира информация за сърфирането на потребителите в мрежата посредством своя антивирусен програмен продукт и уголемение за браузър, съгласно жалбата на FTC. Това му разрешава да събира данни за религиозни вярвания, здравословни проблеми, политически възгледи, локации и финансово положение. След това компанията съхранява тази информация „ за неопределен срок “ и я продава на над 100 трети страни без знанието на клиентите, се споделя в жалбата.

Съвместно следствие от Motherboard и PCMag за първи път притегли вниманието към практиките на Avast за дискретност на данните през 2020 година Avast затвори своето звено за събиране на данни, наречено Jumpshot, малко след появяването на отчетите. Въпреки че Avast сподели, че е премахнал идентифициращата информация, преди да продаде потребителски данни, FTC откри, че „ не е съумял да анонимизира задоволително информацията за сърфиране на потребителите “. Вместо това той продава данни с неповторими идентификатори за всеки браузър, разкриващи посетени уеб страници, времеви клейма, вида на употребяваното устройство и браузър и местонахождение.

Федералната комерсиална комисия също по този начин твърди, че Avast е измамил потребителите, като е споделил, че неговият програмен продукт ще помогне за унищожаване на следенето в мрежата - когато в действителност е направил самото следене. В допълнение към санкцията от 16,5 милиона $, препоръчаната заповед на FTC не разрешава на Avast да показа неправилно какво прави с данните, които събира. Той би трябвало да спре „ да продава или лицензира всевъзможни данни за сърфиране “ от продуктите на Avast на рекламодатели, както и да изтрие всички данни за сърфиране в мрежата, получени от Jumpshot. Avast също по този начин би трябвало да уведоми засегнатите клиенти, че техните данни са били продадени без тяхно познание.

„ Ангажирани сме с нашата задача за отбрана и овластяване на цифровия живот на хората “, сподели представителят на Avast Джес Мони в изказване за The Verge. „ Въпреки че не сме съгласни с обвиняванията на FTC и характеризирането на обстоятелствата, имаме удоволствието да разгадаем този въпрос и чакаме с неспокойствие да продължим да обслужваме нашите милиони клиенти по целия свят. “

Федералната комерсиална комисия подхваща ограничения против неприятните практики за дискретност на данните през последните седмици. През януари FTC реализира съглашение с Outlogic (бивш X-Mode Social), което не разрешава на брокера на данни да продава информация, която може да се употребява за следене на местоположението на потребителите. Той забрани на InMarket да продава и точни потребителски локации.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР