Авансово платените през лятото 1.2 млрд. USD за осемте американски

...
Авансово платените през лятото 1.2 млрд. USD за осемте американски
Коментари Харесай

Авансовото плащане за американските изтребители ще ни носи доходност

Авансово платените през лятото 1.2 милиарда USD за осемте американски изтребители ще носят рентабилност за България. Това излиза наяве от признато през днешния ден решение на съвещанието на Министерски съвет.
Предстои разкриване на сметка на името на нашето Министерство на защитата във Федералната аварийна банка на Съединени американски щати (Federal Reserve Bank), на която да бъдат преведени тези средства, заяви държавната пресслужба. В този развой подпомагане на Министерството на защитата ще оказват финансовото министерство и Българска народна банка.
Днес Министерският съвет е приел решение, с което е удостоверил редакция на трите документа по реализация на договорката - план на Договор за основаване на сметка, плана на Споразумение по отношение на някои сметки, свързани с задгранично финансиране на продажби за военни цели и план на писмо за разкриване на сметка във Федералната аварийна банка на Ню Йорк.

Условията на програмата на Съединени американски щати за задгранични продажби за военни цели (FMS) дават опция след превеждане от Министерството на защитата по сметка на държавното управление на Съединени американски щати на сумите за осъществяване на договорите за придобиване на нов вид военен аероплан част от тях да се подават и влагат посредством банкови и капиталови сметки във Федералната аварийна банка (Federal Reserve Bank) за обезпечаване на рентабилност от тези средства в интерес на българската страна, се споделя в правителсвеното прессъобщение. В него обаче не се показва каква част от платените към този момент средства - 1.2 милиарда USD, ще се подава и влага, тъй че да носи някаква рентабилност. Отбелязва се, че при вероятно осъществяване на тази опция би могло да се чака страната ни да осъществя доходи с чиста рентабилност до към 1,5 на 100, в случай че няма основни промени на настоящите пазарни условия.

Процесът на разкриване на сметките и прехвърлянето на средства лишава всекидневно към 6 месеца, показват от Министерски съвет. Реализирането на тази опция изисква подписване на съглашение сред Министерството на защитата, Агенцията на Съединени американски щати за съдействие в региона на защитата и сигурността и Федералната аварийна банка (Federal Reserve Bank). Стандартно средствата се влагат в овърнайт депозити и нискорискови краткосрочни федерални съкровищни бонове (treasury bills) с друга срочност.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР