Аутсайдерът от Гватемала Аревало изуми с триумф на президентските избори

...
Кандидатът на Черния кон Бернардо Аревало постигна убедителна победа на
Коментари Харесай

Кандидатът на Черния кон Бернардо Аревало постигна убедителна победа на президентските избори в Гватемала, показаха окончателните резултати в понеделник, тъй като той обеща да се справи с широко разпространената корупция.

Очилатият 64-годишен социолог се измъкна от неизвестност в това, което наблюдателите смятат за язвителен упрек към правителство, което потуши усилията за борба с подкупите в централноамериканската страна.

„Народът на Гватемала има казано силно", каза Аревало пред медиите в първите си коментари, след като спечели с 58 процента от гласовете, с всички преброени бюлетини.

"Стига с толкова много корупция."

Той добави че отиващият си президент Алехандро Джаматей се е обадил, за да го поздрави и заедно са се съгласили „да изготвят график за плана за преход.“

Неговият съперник на балотажа, бившата първа дама Сандра Торес – която се радваше на подкрепа на действащия президент, както и на елита -- остана на второ място с 37 процента от гласовете.

Тя все още не е признала поражението си и каза, че ще „заеме окончателна позиция, когато резултатите бъдат изяснени с общия брой прозрачност."

Преди гласуването Торес, бившата съпруга на покойния ляв президент Алваро Колом, обвини избирателната комисия на страната, че клони към партията на Аревало.

Аревало ще стане първият ляв президент начело на Гватемала след 12 години, когато встъпи в длъжност през януари.

Посланици от Съединените щати и Европейския съюз изразиха желание да работят с Аревало, който каза, че президентите на съседни Мексико и Ел Салвадор вече отправиха своите поздравления.

Хиляди поддръжници на Аревало празнуваха с митинги на площадите в столицата и градовете в цялата страна.

„Този ​​триумф е поражение на една корумпирана система,“ каза социологът Хорхе Мендоса.

- Поражението на старата политика -

По време на Giammattei няколко прокурори, борещи се с корупцията, бяха арестувани или принудени да заминат в изгнание. Той също така беше репресирал критично настроените журналисти.

„Победата на Аревало означава поражение на старата политика, на управляващата партия и онези, които изпитват носталгия по Студената война. Започва една различна ера за нашата страна, независима анализаторът Мигел Анхел Сандовал каза пред АФП.

Преди вота в неделя, наблюдатели и чуждестранни съюзници алармираха за намеса и опити за подкопаване на изборния процес, след като висш прокурор се опита да дисквалифицира Аревало и нареди нападения на неговия партийни офиси и изборния орган.

В петък Върховният съд отмени заповедта за дисквалифициране на политическата партия Семила на Аревало, което предизвика протести.

По време на предизборната си кампания Аревало твърдеше, че е жертва на "политическо преследване от корумпирано малцинство, което знае, че губи власт с всеки изминал ден."

Франсиско Рохас, ректорът на създадения от ООН Университет за мир в Коста Рика, прогнозира "сложни времена" през петте месеца, докато Аревало встъпи в длъжност.

На изборите в неделя уморените избиратели изразиха отчаяние от бедността, насилието и корупцията, обзели централноамериканската нация, тласкайки хиляди нейни граждани да емигрират в търсене на по-добър живот, много в Съединените щати.

„Вече не можете да живеете никъде, защото има толкова много престъпност“, каза 66-годишната домакиня Мария Рак, коренно население на маите, гласувала в град Сан Хуан Сакатепекес, на 30 километра (20 мили) северозападно от столицата.

Гватемала има едни от най-лошите нива на бедност, недохранване и детска смъртност в Латинска Америка, според Световната банка.

Процентът на убийствата е един от най-високите в света, като много убийства се дължат на групово насилие, свързано с трафик на наркотици.

- „Нови лица“ -

Аревало е син на реформаторския президент Хуан Хосе Аревало (1945-1951), който е запомнен с нежност като първия демократично избран лидер на страната след диктатурата на Хорхе Убико, почитател на Адолф Хитлер, който наложи принудителен труд на местното население на маите.< /p>

Въпреки това, осем десетилетия след президентството на баща му, той се смята за политически аутсайдер.

Фермерът от маите Бригидо Чавикс, 57, каза, че не подкрепя Аревало, „но гласувах за него, защото ние искат нови лица."

"Тази дама (Торес) вече е наоколо от дълго време и говори за политики, политики и никога не ги е изпълнявала."

burs- fb/bfm

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР