Аудиоформатът претърпява своя ренесанс през последните години, но в променен

...
Аудиоформатът претърпява своя ренесанс през последните години, но в променен
Коментари Харесай

Радиопазарът в България продължава да се свива

Аудиоформатът претърпява своя подем през последните години, само че в изменен формат. Все по-популярните и у нас подкасти се трансфораха в новия образ на медийния канал, давайки на слушателите спомагателната стойност да използват информацията в комфортни за тях време и платформа. Последните две години стандартните радиостанции одобриха част от преимуществата около възкресението на аудиото, само че не задоволително, с цел да върнат блясъка на първата електронна медиа.

По-адаптиращите се радиостанции у нас към този момент продуцират свои подкасти както в аудио-, по този начин и във видеоформат. Големите в сектора интензивно работят върху онлайн наличието си - поддържат свои страници в обществените мрежи и влагат в цифрова реклама. Дигиталната промяна притегля и рекламодателите и по-напредничавите радиостанции се радват традиционнo на по-големи вложения.

В началото на пандемията през 2020 година потреблението на медийно аудиосъдържание доближи рекордни равнища и рекламодателите видяха още веднъж капацитет във формата, само че този случай по-скоро преглеждаме изолирано от трендовете на пазара. Още идната година радиопотреблението понижава със 7%, което е нормализиране по отношение на данните за 2019 година
Реклама
Макар през 2022 година чистите вложения в радиореклама да се усилват до 20.9 млн. лева (10.6 млн. евро) по отношение на 20.3 млн. лева (10.2 млн. евро) година по-рано, по планирани данни на Българската асоциация на информационните организации (БАКА) радиото продължава да понижава каузи си в медийния микс на рекламодателите. Тази година те насочват към канала 4% от общия си информационен бюджет.

На първо място по привлечени рекламни бюджети още веднъж застава " Дарик радио " с общо 3.4 млн. евро за 2021 година По данни на Nielsen Admosphere Bulgaria година по-рано медиата е привлякла 2.3% по-малко вложения. На второ място в класацията се подрежда " Радио Energy ", което измества подгласника от предходната година " Радио 1 ", които тази година се подреждат трети. Инвестициите в двете медии са относително близки, само че възлизат на повече от по милион евро по-малко от тези на " Дарик ". Мониторингът регистрира сумите по формалните цени на медиите, без отстъпки, които в някои случаи могат да доближат и 80%. Затова постъпленията в реалност са по-ниски.

От началото на годината до август брутните вложения в радиореклама са намалели средномесечно с 2.3% по отношение на миналата година, възлизайки на 14.2 млн. евро. Веднага след челната тройка по брутни рекламни приходи за първите осем месеца на 2022 година се подреждат музикалните радиа от разнообразни медийни групи - радио " Витоша ", следвано от " БГ радио " и " Веселина ".
Реклама
По данни на ГАРБ, предоставени от Argent, до юли 2022 година радиостанцията с най-голям рейтинг обичайно е " Веселина ", следвана от " Хоризонт " на БНР. Програмите на националното радио обаче са във втората половина на класацията по брутни вложения макар високата слушаемост и националното покритие. До края на август " Хоризонт ", финансирана главно от държавния бюджет, е привлякла вложения близо 106 хиляди евро, което e близо 17 пъти по-малко от вложенията в " Дарик радио ". На стратегия " Христо Ботев " Nielsen регистрира едвам 3 хиляди евро вложения през тази година.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кристияна Христова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР