Атракционен влак по повод 130 години от създаването на БДЖ

...
Атракционен влак по повод 130 години от създаването на БДЖ
Коментари Харесай

Атракционен влак потегля от Горна Оряховица до Варна

Атракционен трен във връзка 130 години от основаването на БДЖ ще пътува от Горна Оряховица до Варна на 6 октовмри, събота. На него могат да се повозят любтелите на ЖП превоза и на ретро преносимия състав.

Атракционният трен ще бъде теглен от парен локомотив № 16.27, а в състава му ще бъдат включени персоналният вагон-салон на цар Борис III от „ Корона експрес ” и най-големият салонен вагон от царския трен.

Ретро влакът ще бъде формиран от пет вагона за настаняване на пасажерите. Всички пътуващи ще имат опция да прегледат особено прикачените вагони, а чиновници на БДЖ ще им опишат забавни обстоятелства по време на обиколката за всеки един от тях.

Цените на билетите са 18.00 лева от Горна Оряховица до Шумен или от Шумен до Варна и 27.00 лева от Горна Оряховица до Варна. Билетите са с включени непокътнати места. Закупилите билети могат да стартират своето пътешестване от всяка една гара по маршрута на влака, на които ще стопира.

За деца до 7-годишна възраст чиновниците на билетните каси ще издават безвъзмездни билети с нулева стойност против показване на документ, удостоверяващ възрастта им. Безплатните билети за децата са без право на прилагане на настрана седящо място.

Билети могат да бъдат закупени от билетните каси и бюрата във всички гари в страната.



Парният локомотив № 16.27 е създаден през 1948 година във “Wiener Lokomotivfabrik Floridsdorf ”, Австрия, с заводски № 17632. По-голямата част от експлоатационния му живот минава по жп сектора Горна Оряховица – Стара Загора. Неговата оптималната градивна скорост е 80 км/ч. Интересен факт за локомотив 16.27 е това, че машината е възобновена в истинския си „ немскo/австрийски ” (DR/ÖBB) тип като цветово решение, със снегоочистителен плуг, димоповдигащи щитове (крила) и други детайли. Освен 16.27 за момента в Европа има непокътната за придвижване още една машина от този вид, която се намира в Люксембург.

Първокласният вагон-салон № 050-1 е създаден през 1938 година в „ Linke Hoffman Werke-Breslau ”, Германия и е персонален вагон за пътуванията на Цар Борис ІІІ. Този вагон разполага със служебна кабина с 1 легло, 4 кабини с по 2 кревати, 2 кабини с две спални с по едно легло и общ хигиеничен възел, салон с 11 места (за срещи, заседания, хранене) и склад. Вагон-салон № 050-1 е със непокътнато първокласно обзавеждане, като специфичните ламперии и дамаски са достоверни.

Вагон-ресторант № 057 (най-големият салон от „ Корона експрес ”) е създаден в Дряново - България през 1957 година по чертежи и градивни параметри на компанията „ Линке-Хофман Верке ”-Германия. Има офис, салон с 24 места и салон с 16 места.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР