Атопичният дерматит е едно от най-често срещаните заболявания при бебета

...
Атопичният дерматит е едно от най-често срещаните заболявания при бебета
Коментари Харесай

Атопичният дерматит при децата

Атопичният дерматит е едно от най-често срещаните болести при бебета и дребните деца. По статистически данни % на децата с тази диагноза варира сред 10 и 20 в другите страни. Най-често с израстването това заболяване отшумява, само че при близо ¼ от пациентите признаците се демонстрират и в зрелост.

Как да разпознаем атопичният дерматит
Първите признаци на болестта нормално се демонстрират няколко дни след раждането. Кожата е извънредно суха и със закоравял релеф. Започват да се образуват зачервени, сърбящи плаки по бузите, лактите, коленете и други елементи на тялото. В острия етап се появява подмокряща екзема. Нарушена е бариерната функционалност на кожата и разследване на това предразположена към развиване на инфекции, породени от стафилококи, стрептококи други бактерии.

Причини за болестта
Причините за появяването на атопичният дерматит са сложни – както наследствени, по този начин и самостоятелно обусловени. Замърсеността на средата през ембрионалното развиване е един от главните фактори за образуването на атопична настройка. Установено е, че от това заболяване страдат най-вече децата в огромните индустриални градове. В основата стои имунологично нарушаване, което с изключение на като атопичен дерматит, може да се прояви и като бронхиална астма. Заболяването се отключва под въздействието на редица външни фактори като инфекции, стрес, контактни алергени, вятър, температура и други

Лечение
Лечението на атопичната кожа е симптоматично – против сухотата, сърбежа, зачервяването и инфекциите. Особено значимо е ежедневното потребление на специфични, козметични артикули за атопична кожа. При болните е открито нарушаване в обмяната на ненаситените есенциални мастни киселини и изключително недостиг на гама-линоленова киселина, по тази причина тя би трябвало да се внася външно посредством емулиенти. При мощни сърбежи са ефикасни препарати с урея. В острата фаза на протичане на болестта се вършат къси курсове с местни кортикостероидни кремове, а при инфекции с местни антибиотици.

Тенденцията в развиването на актуалната здравна козметика за атопичен дерматит е съвсем напълно да размени кортикостероидите и другите лекарства със странични резултати. Целта е потреблението има да се сведе единствено до острата фаза на болестта.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР