“Атлас на застрашените видове вече може да се намери и

...
“Атлас на застрашените видове вече може да се намери и
Коментари Харесай

“Атлас на застрашените видове” вече и на българския книжен пазар

“Атлас на застрашените типове ” към този момент може да се откри и в България. Книгата е забавна освен с прелестните си илюстрации и като информация.

“Атласът е на създателя Радик Мали, който се занимава с детска литература и лирика, само че книгата напълно не е детска, а за необятен кръг читатели. Написана е на наличен език и би била забавна както на детската публика, по този начин и на възрастни хора, включително и експерти в дадена област, защото атласът обгръща разнообразни животни и всеки човек може да откри нещо доста забавно, което не знае за даден тип ”, споделя доктор Емилия Вачева от Националния природонаучен музей при Българска академия на науките, която е херпетолог (занимава се със земноводни животни и влечуги).   

В атласа са включени 41емблематични типа животни, носещи своите истории и послания на типа си. Има и влечуги, и земноводни.
 Мексиканската амбистома или Аксолотъл
“За мен е доста забавен образецът на Мексиканската амбистома или Аксолотъл , което е едно земноводно, публикувано всеобщо на пазара. Всеки може да си го отглежда като домакински любим, само че в природата неговото местообитание е сведено единствено до едно място - Мексико сити, в каналите в и към града. Това място е мощно нечисто и в природата този тип на истина е на границата да изчезне. Реално в света е непокътнат в домашни условия ”, споделя доктор Вачева.

В атласа е включен и един тип изчезващи папагали, чиято история нашумя около анимацията “Рио ” - става дума за Спиксовият папагал ара , който до преди детската анимация е бил сериозно заплашен от изгубване. Дори и сега и в природата и в плен са останали доста малко човеци.
 Спиксов папагал ара
“Реално когато един тип доближи до такова положение, в което има доста малко човеци, надлежно и генетичното многообразие на този тип е доста ниско, даже и да се развъди, то става сред близкородствени човеци и те не са толкоз устойчиви и не е гаранция, че типът ще оцелее ”, изяснява херпетологът.

Още за новия “Атлас на застрашените животни ”, както и за опазването на животинските типове чуйте в диалога на Лили Големинова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР