Ураганът Лий начертава нов курс на времето и може да сигнализира за още чудовищни ​​бури

...
АТЛАНТА (AP) — Ураганът Лий пренаписва старите правила на метеорологията,
Коментари Харесай

АТЛАНТА (AP) — Ураганът Лий пренаписва старите правила на метеорологията, оставяйки експертите учудени колко бързо се е превърнал в ураган от категория 5 на голиат.

Лий може също така да бъде ужасен предвестник на това, което предстои, тъй като температурите на океана се покачват, раждайки бързо разрастващи се големи урагани, които могат да застрашат общности по-на север и по-навътре в сушата, казват експерти.

„Ураганите стават по-силни на по-високи географски ширини“, каза Маршал Шепърд, директор на Програмата за атмосферни науки на Университета на Джорджия и бивш президент на Американското метеорологично дружество. „Ако тази тенденция продължи, това включва места като Вашингтон, окръг Колумбия, Ню Йорк и Бостън.“

ХИПЕР-ИНТЕНЗИФИКАЦИЯ

С затоплянето на океаните те действат като реактивно гориво за урагани.

„Тази допълнителна топлина се връща, за да се прояви в даден момент и един от начините, по които се проявява, е чрез по-силни урагани“, каза Шепърд.

През нощните часове на В четвъртък Лий разби стандарта за това, което метеоролозите наричат ​​бързо усилване – когато постоянните ветрове на урагана се увеличат с 35 мили в час (56 км/ч) за 24 часа.

„Този ​​се увеличи с 80 мили в час (129 км/ч)“ Шепърд каза: „Не мога да подчертая това достатъчно – преди имахме този показател от 35 мили в час, а ето буря, която направи два пъти повече и виждаме това да се случва по-често“, каза Шепърд, който описва случилото се с Лий като „хиперинтензификация“.

Със супер топлите океански температури и слабото срязване на вятъра „всички звезди бяха подредени, за да се усили бързо“, каза Кери Емануел, почетен професор по атмосферни науки в Масачузетски технологичен институт.

ВЪТРЕШНИ ЗАПЛАХИ

Статус от категория 5 — когато постоянните ветрове са поне 157 mph или 253 kmph — е доста рядко. Само около 4,5% от наречените бури в Атлантическия океан са достигнали категория 5 през последното десетилетие, каза Брайън Макнолди, учен и изследовател на ураганите в Университета на Маями.

По-интензивните големи урагани също са заплашващи общности по-навътре в сушата, тъй като чудовищните бури могат да станат толкова мощни, че да останат опасни урагани за по-големи разстояния над сушата.

„Мисля, че това е история, която е малко разказана“, каза Шепърд. „Тъй като тези бури са силни, достигайки сушата, в някои случаи се движат достатъчно бързо, така че все още са урагани, навлезли навътре в сушата.“

Ураганът Идалия беше последният пример, когато дойде на брега на Флорида Panhandle миналия месец и остана ураган, когато навлезе в Южна Джорджия.

След това се вряза в град Валдоста в Джорджия на повече от 70 мили (116 километра) от мястото, където достигна сушата. Най-малко 80 домове в района на Валдоста бяха унищожени, а стотици други повредени.

През 2018 г. ураганът Майкъл проправи подобна пътека на вътрешни разрушения, разкъсвайки памукови култури и пеканови дървета и оставяйки широко разпространени щети в Южна Джорджия .

РИСК ЗА НОВА АНГЛИЯ

Въпреки че е твърде рано да се знае колко близо Лий може да се приближи до Източното крайбрежие на САЩ, жителите на Нова Англия внимават с бурята, както някои модели прогнозира, че ще се движи опасно близо до Нова Англия – особено Мейн. Изминаха 69 години, откакто голям ураган връхлетя Нова Англия, каза Макнолди.

На 8 септември 1869 г. ураган от категория 3, известен като „септемврийската буря от 1869 г.“, удари Роуд Айлънд, Националната метеорологична служба в Бостън отбеляза в петък. Бурята прекъсна всички телеграфни линии между Бостън и Ню Йорк и преобърна шхуна, убивайки 11 членове на екипажа.

„Ако Лий наистина достигне сушата в Нова Англия, няма съмнение, че бурята ще бъде огромна заплаха ”, каза той.

ЧУДОВИЩНИ ВЪЛНИ

Докато Лий вълнува океана, докато пълзи по-близо до източното крайбрежие на САЩ, това може да доведе до открито море и да разкъса теченията нагоре и надолу източното крайбрежие.

„Това, което ще видим от Лий – и сме много уверени – е, че той ще бъде основен производител на вълни,“ Майк Бренън, директор на Националния център за ураганите , каза на брифинг в петък.

„Тази сутрин най-голямата значителна височина на вълната, която анализирахме в Лий, беше между 45 и 50 фута, а най-високите вълни може дори да са двойно по-високи“, каза Бренан. „Така че може да наблюдаваме 80, 90-футови вълни, свързани с Лий.“

Емануел проследяваше бурята този уикенд в Ню Харбър, Мейн. Тъй като мина толкова много време за всякакъв вид предупреждение за ураган в Нова Англия някои жители може да са самодоволни и да смятат, че ураганите са проблем на Флорида или Луизиана, каза той.

„Човек се тревожи дали ще го вземат на сериозно, когато става въпрос за това“, той каза.

НЕЩО ЗА ГЛЕДАНЕ

Синоптиците ще наблюдават всяко възможно взаимодействие през следващите дни между Лий и новосформираната тропическа буря Марго, която се очаква да се превърне в ураган следващата седмица.

Възможно е Марго да промени пътя на Лий, въпреки че е твърде рано да се знае дали това ще се случи, казват експерти.

Марго е далеч на изток от Лий, но тъй като Марго укрепва, може засягат метеорологичните системи в региона, които управляват ураганите.

Явление, известно като ефекта на Фуджиухара, може да възникне, когато две тропически бури се въртят една около друга, но това не означава, че ще го направят в този случай, каза Емануел . Ако все пак това се случи, двете бури могат да се тласнат една друга в Атлантическия океан, което може да промени техните пътища.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР