Атина под натиска на ЕС заради Албания. Съобщава се, че

...
Атина под натиска на ЕС заради Албания. Съобщава се, че
Коментари Харесай

Атина под натиска на ЕС заради Албания

Атина под натиска на Европейски Съюз поради Албания. Съобщава се, че се организират интензивни дипломатически съвещания, с цел да се накара Гърция да се съгласи да изпрати писмо от името на Европейския съвет до Тирана, с цел да може Албания да стартира договаряния по първата си група глави за присъединение към Европейски Съюз, оповестява електронното издание на в. Kathimerini.

Очаква се полемиката да се състои на срещата на непрекъснатите представители в Европейски Съюз в сряда, защото Албания сполучливо завърши първата фаза от договарянията за присъединение към Европейски Съюз (процес на скрининг) предишния петък след 14 месеца съвещания. Не е загадка, че Атина е била притискана да се причисли и в мнения за Kathimerini европейски дипломатически източници споделиха, че немският канцлер Олаф Шолц е декларирал по дипломатически канали, че процесът на присъединение не би трябвало да бъде двустранен въпрос. Освен това, съгласно европейски чиновник, испанското председателство на Европейски Съюз също наподобява изключително сопнато от отношението на гръцката страна.

На този декор Гърция не може, споделиха дипломатически източници, да продължи да блокира въпросното писмо дълго време след привършване на процеса на инспекция на Албания. Поради това и при положение, че в последна сметка реши да изпрати гореспоменатото писмо от Европейския съвет, Атина изследва опциите за „ блокиране “ на идната фаза от съответния развой, който включва отчет, описващ всички индикатори за това, което има към този момент са били или е трябвало да бъдат изпълнени от Тирана (постоянен отчет за присъединяване), както и свикването на съответна междуправителствена конференция.

Гърция даде обещание да блокира стремежите на Тирана за участие в Европейски Съюз, до момента в който казусът с определения етнически гръцки кмет Фреди Белери, който е в пандиза от май, в Албания не бъде решен, наблягайки, че човешките му права са нарушени.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР