Атина няма да промени позицията си по Косово, но тъй

...
Атина няма да промени позицията си по Косово, но тъй
Коментари Харесай

Гърция няма да признава Косова и иска Сърбия в ЕС

Атина няма да промени позицията си по Косово , само че защото желае да види нормализиране на връзките с Прищина, поддържа продължаването на разговора Белград-Прищина , сподели гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис пред сръбския президент Александър Вучич при визитата си в Белград, оповестява " Екзит ".

" Не видяхме никакъв прогрес през последните месеци и знам , че Александър се е заел да продължи договарянията, с цел да позволи този проблем по обективен метод ", сподели Мицотакис.

През последната година се появиха клюки, че Гърция възнамерява да признае Косово.

Пет страни от Европейски Съюз - Гърция, Словакия, Испания, Румъния и Кипър - понастоящем не признават независимостта на Косово , оповестена на 17 февруари 2008 година Всички с изключение на Кипър също са членове на НАТО.
 Сърбия: Косово блокира договарянията
Сърбия: Косово блокира договарянията

Позиция на Белград

Междувременно Митосотакис сподели също, че Гърция споделя обща визия за европейското бъдеще на Западните Балкани , като акцентира, че Атина желае да види Сърбия като част от Европейски Съюз .

След диалози с Вучич в сряда вечерта Мицотакис сподели, че се надява Сърбия скоро да извърши всички условия и да стане член на Европейски Съюз, като означи, че това ще бъде доста значимо за стабилността, мира и съдействието в района .

" Западните Балкани и присъединението им към Европейски Съюз са главен приоритет за Гърция от Солунския дневен ред през 2003 година ", сподели гръцкият министър председател.

Мицотакис съобщи, че Гърция схваща какъв брой съществени са промените по пътя към Европейски Съюз .

Регионалното съдействие води до развиване, сподели Мицотакис и добави, че заради тази причина Европейски Съюз чака с неспокойствие присъединението на всички страни от Западните Балкани.

Гръцкият народ е " популярен и откровен другар " на Сърбия , сподели Вучич, като разгласи, че гръцкият президент Катерина Сакеларопуло скоро ще посети Белград.
 Гърция има намерение да играе ролята на енергиен хъб за Балканите
Гърция има намерение да играе ролята на енергиен хъб за Балканите

Tова сподели гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР