Атина. Бившият президент на Република Гърция Каролос Папуляс почина в

...
Атина. Бившият президент на Република Гърция Каролос Папуляс почина в
Коментари Харесай

ANA-MPA: Почина бившият гръцки президент Каролос Папуляс

Атина. Бившият президент на Република Гърция Каролос Папуляс умря в неделя на 92-годишна възраст. Папуляс служи два мандата като президент, от 2005 до 2015 година, предава гръцката осведомителна организация ANA-MPA .

Папуляс беше дълготраен член на ПАСОК и заемаше разнообразни министерски постове в дългата си политическа кариера, министър на външните работи (1985-1989 и 1993-1996). Той също по този начин е бил народен представител от родния си район Янина в продължение на 26 години.

„ Участието му в Националната опозиция и битката му против хунтата дефинираха пътя му, отразявайки непрекъснатата му отдаденост на идеалите за независимост и правдивост, които той поредно защитаваше “, съобщи сегашният президент Катерина Сакеларопулу за своя предходник и добави, че Папуляс „ служи като президент на Република Гърция два поредни мандата и удостои с държанието си тази най-висша държавна институция, пламенно защитавайки общественото доближаване и националното единение. “

Той е роден на 4 юни 1929 година в град Янина в Северозападна Гърция. Като младеж по време на Втората международна война той взе участие в придвижването на Съпротивата.

По обучение e правист. След като приключва Юридическия факултет на Атинския университет, Папуляс продължава с аспирантура в Миланския университет, специализира интернационално частно право, и пази докторска дисертация в университета в Кьолн. През 1963-1981 година се занимава с адвокатска процедура.

Папуляс също е деен участник в битката против профашистката хунта на " черните полковници " в Гърция (1967-1974). Военният прелом през 1967 година го заварва в Западна Германия, където става един от деятелите на Социалдемократическия съюз в чужбина, който сплоти в редиците си съперниците на хунтата. През 1974 година, след свалянето на профашисткия режим, Папуляс се завръща в Гърция, взе участие в организирането на партията ПАСОК и става един от сътрудниците на водача на тази партия Андреас Папандреу.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР