Атанаска Дишева, член на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет

...
Атанаска Дишева, член на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет
Коментари Харесай

Дишева от ВСС: Ако решението за и.д. главен прокурор вече е взето, то ще бъде взето и на Пленум

Атанаска Дишева, член на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), пристигна в постройката на съвета и разяснява пред медиите идното днес извънредно съвещание на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. Членовете ѝ се събират, с цел да решат по какъв начин да действат по отношение на това по какъв начин да бъде определен и кой да бъде изпълняващ длъжността основен прокурор, след като президентът Румен Радев през вчерашния ден подписа указа за освобождение на поста от Иван Гешев, по предложение на Висш съдебен съвет.
Всичко по тематиката: Опитът за атентат против Иван Гешев и желаната му оставка 465
Идвам с желанието да вземам участие в съвещание на Пленум на Висш съдебен съвет, тъй като смятам, че изпълняващ длъжността основен прокурор би трябвало да бъде избран от Пленума на Висш съдебен съвет, разяснява Дишева. Според нея, откакто титулярът се избира от Пленума, няма правна и житейска логичност да бъде избиран негов заместител единствено от Прокурорска гилдия.

„ Аз съм уверена, че в случай че решението към този момент е взето, то ще бъде взето и на Пленума, само че въпреки всичко е добре обществено да бъдат изречени и противоположни мнения “, съобщи Атанаска Дишева.

Това скоростно развиване на нещата и методът, по който се пробва да бъде конфискувано пълномощие на Пленума, за жалост, ще наложи извода, че се цели доста бързо слагане на човек, който по не знам по какви правила ще бъде определен, уточни още Дишева.

Тя напомни, че няма написана процедура за избор на изпълняващ длъжността основен прокурор, след предварително освобождение на титуляра. „ Ние не знаем какъв брой дълго този краткотрайно изпълняващ ще бъде на тази служба “, сподели тя и уточни, че откакто за основният прокурор и ръководителите на висшите съдилища е очакван избор от Пленума, същата логичност би трябвало да бъде и за краткотрайно изпълняващ длъжността.

Според Атанаска Дишева не е оправдано и.д. основен прокурор да бъде някой от заместник-главните прокурори. „ Ако някой от тези петима заместници потвърди, че той се разграничава от поддържана до момента политика на основния прокурор, би могло да се гласоподава и за него “, е моето персонално мнение. Тя изясни, че макар разграничаването от Иван Гешев на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, сякаш, по нейно виждане, той се е извинявал на господин Гешев, че се е наложило да разграничат позициите си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР