Атанас Пъдев е общински съветник в град Павел баня и

...
Атанас Пъдев е общински съветник в град Павел баня и
Коментари Харесай

Атанас Пъдев: Очаквам фалити в туризма, ако не се преразгледат пандемичните мерки до края на април

Атанас Пъдев е общински консултант в град Павел баня и началник на социалистите в балнеоложкия град. И в този момент и като депутат от Българска социалистическа партия в 42-то Народно събрание е застъпвал тезата, че е нужна дейна поддръжка на страната в бранш „ Туризъм “. От novapress.bg го потърсихме за коментар по тази причина какви ще са следствията от ограниченията против разпространяването на ковид за туризма.

- Г-н Пъдев, анулирани ли са празниците на розата тази година в общините Павел баня, Казанлък и Карлово?

- Да. Традиционните празници на розата в общините Казанлък и Карлово са анулирани. Същото важи и за община Павел баня, където се организира празник на розата и минералната вода. Мисля, че взетите решения са верни и виновни и подхождат на положението в което се намира страната ни в изискванията на съществуване на ковид. Здравето и животът на всички български жители и гостите от целия свят са от първостепенно значение и тук взаимни отстъпки не трябва да се вършат. Има време в бъдеще, когато те още веднъж ще се осъществят, само че в този момент времето не е за всеобщи мероприятия на които се стичат хиляди хора от близо и надалеч.

- Какви ще бъдат икономическите последици от това? Какви са рисковете и заплахите за туризма в България?

- Икономическите последствия и резултати ще бъдат извънредно тежки за всички хора занимаващи се с хотелиерство, ресторантьорство, къщи за посетители, отдаващи квартири и търговците на дребно, както и за самите общини, а и за републиканския бюджет. Но обстановката сега е такава, каквато всички я виждаме в изискванията на изключителното състояние.

Вече повече от месец и половина страната ни се намира в това положение. Всички работещи в бранш „ Туризъм “ търпят големи загуби, като тук би трябвало да споменем, че точно туризмът в България беше и уповавам се и отсега нататък да бъде главен приходоизточник както за държавния, по този начин и за локалните бюджети на общините.

- Какви са първите отрицателни резултати?

- Хиляди са освободените от работа хора, които до преди месец и половина намираха своето и на фамилиите си прехранване имено там, в този момент са на трудовата борса регистрирани като безработни.

Същото важи и за обслужващите звена към туризма- търговците с хранителни артикули, питейните и развлекателни заведения и всичко имащо отношение към туризма. Не би желал да бъда неприятен оракул, само че в случай че ограниченията на НОЩ и държавното управление не бъдат преразгледани до края на м. април 2020 година и се наложи ново удължение на изключителното състояние, то вероятността от банкрути в бранша и обслужващите звена и действия ще бъдат факт.

- Какви съгласно вас ограничения би трябвало да бъдат взети от държавното управление, с цел да бъде избавен туризмът в България?

- Според мен би било добре в извънредно незабавен порядък да бъдат преразгледани данъчната и осигурителната политика и данъци, касаещи всички работодатели от позиция на отчасти компенсиране на загубите и очертаващата се стопански тежка 2020 година.

Разбира се това би трябвало да бъде съобразено и с опциите на бюджетите, само че в случай, че икономическите вреди и увеличената безработица са главно от бранш „ Туризъм “, то смятам сходни дейности за наложителни и наложителни. Нашата страна е една от дребното, в които страната не дава еднократна безплатна финансова помощ нито за безработните, нито за самоосигуряващите се и сходна самодейност на държавното управление би могла да спомогне за по-бързото възобновяване от рецесията.

По създание ББР също може да бъде главен инструмент за подкрепяне на всички от най-големите до най-малките занимаващи се с туризъм и спомагателните звена и действия, като предложи финансиране, което да дава отговор съгласно потребностите на всеки при лихвени проценти в границите на от 2 до 3,5 %.

Обвързването на държавните ограничения за поддръжка и подкрепяне взаимно с работещите в бранш „ Туризъм “, туроператори и всички по веригата, могат да спомогнат за отчасти компенсиране на икономическите вреди от рецесията с допустимо минимум отделени директни финансови средства от държавния бюджет. Всичко това би трябвало да стане в рамките до месец и взаимно сред страна и бизнес, както и да бъдат препоръчани и ценови предложения и пакети, които до бъдат по джоба на българина, с цел да може тази година той да остане в България и употребява услугите предлагани по българското Черноморие, балнеоложките и спа комплекси, културните и естествени забележителности у нас.

Тази година българинът си мисля, че ще избра сигурността пред околосветското странствуване, изключително на фона на информациите за разпространяване на ковид в Европа и останалия свят. Поне за 2020 година

А другояче свалянето на визите за жителите на РФ и то неотложно, а освен на приказки в телевизионните студиа, сключването на контракти и съглашения с задграничните здравноосигурителни каси и фондове, омекотен режим на туристите от Турция, Македония, Сърбия, са все неща които е неотложно да се случат до 60 дни, само че … да забележим.

*Източник: https://novapress.bg/
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР