Атанас Голомеев беше въведен в Залата на славата на баскетбола

...
Атанас Голомеев беше въведен в Залата на славата на баскетбола
Коментари Харесай

Атанас Голомеев стана част от баскетболната Зала на славата

Атанас Голомеев беше въведен в Залата на славата на баскетбола на тържествена гала в Пекин, която предшества началото на международното състезание за мъже.

Българинът е част от 11-те определени в клас 2019, които получиха самопризнание за сполучливите си кариери.

" Когато ми се обадиха преди няколко месеца от ФИБА, си помислих, че някой се майтапи. Случваше се 25 години, откакто прекратих кариерата си. След това получих имейл и започнах да имам вяра, че това се истина. Радвам се, че съм измежду тези големи баскетболни звезди. Баскетболът е екипен, а не самостоятелен спорт. Всички тези колоси на играта не биха постигнали нищо, в случай че зад тях не седеше тимът. За това обричам тази премия на моето потомство и това преди нас ", бяха думите на българина, откакто беше въведен в залата.

Голомеев беше показан като един от най-влиятелните играчи в българския, европейския, канадския колежански и изобщо – международен баскетбол. Той е участник на пет европейски шампионати, в които българският тим приключва измежду осемте най-хубави на Стария континент в интервала от 1969 до 1877 година. На шампионатите в Испания през 1973 година и в някогашна Югославия през 1975 година той става топ изпълнител. 4 пъти попада в идеалния тим на европейските шампионати (през 1971, 1973, 1975 и 1977 г).

Висок 208 см, той е чудовище за противниците си и на клубно равнище. Голомеев е 9-кратен първенец на България с " Академик " и " Левски ". В сбирката си има и 4 Купи на България.

Той играе на колежанско равнище за отбора на университета МакГил в Канада през 1968/1969 и към момента държи върха на висшето образователно заведение по маркирани точки за един сезон – с по 37,5 в 24 дуела. Въпреки че към него има предложения от отбори от НБА, той избира да се завърне у нас и да стане една от огромните звезди на българския баскетбол.

През 1981 година става първият българин, който получава позволение да играе в чужбина. Той подписва с турския " Адана ", като остава там два сезона. Връща се в България за една последна година с " Левски ", с който по-късно става и притежател на купата като треньор през 1986 година

Снимка: Lap.bg

През 1991 година е разгласен за един от 50-те най-велики играчи на ФИБА и става президент на Българската федерация по баскетбол в интервала 1991-1993 година

Голомеев е вторият български баскетболист, който е признат в Залата на славата. През 2007 година тази чест имаше Ваня Войнова. Страната ни има и двама съдии, отличени с такова самопризнание - Артеник Арабаджян (през 2009 г.) и Валентин Лазаров (през 2013 г.).
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР