Атаката срещу НАП е много тежък инцидент, по-тежко би било

...
Атаката срещу НАП е много тежък инцидент, по-тежко би било
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Не вярвам атаката срещу НАП да е игра, целта беше да се разклати държавата

Атаката против Национална агенция за приходите е доста тежък случай, по-тежко би било единствено в случай че някой би заличил, или трансформирал данните. Не имам вяра, че един подобен пробив е просто игра или има за цел да покаже, че някой е популярен. Това има за цел да разклати държавното управление, в случай че е проведено извън - задачата е да се разклати страната. Това сподели вицепремиерът Томислав Дончев в утринния блок на Би Ти Ви.

Правени са одити на всички сериозни системи, само че едно е данните да се съхраняват единствено за вътрешно прилагане, друго е електронни услуги с външен достъп. Това ги прави доста уязвими. Киберсигурността е едно безпределно съревнование, сподели още Томислав Дончев.

Опити за хакерски атаки има постоянно, през предходната седмица имаше опити за пробив и хакерска атака против 4 или 5 институции. Проверих си данните и аз, има фрагментарна информация, която е изтекла и за мен. Ние би трябвало да върнем доверието на хората към тези системи, разяснява Дончев.

Трябва да забележим каква е геометрията на виновността за случилото се. Организационни ограничения би трябвало да бъдат взети. Един от изводите е, че би трябвало да харчим повече за киберсигурност, за момента даваме 5 милиона лв. за киберсигурност. Кой колкото е отговорен, ще си понесе виновността, изясни вицепремиерът.

Преразпределението на отговорностите сред общини и страна не значи повдигане на налозите. Според вас, кой би трябвало да носи отговорност за построяването на една детска градина в общински град. Естествено, страната би трябвало да оказва помощ. Идеята за налог " Богатство " се появява не за първи път, не обичам да се изричам, без да съм прочел цялото предложение. Преди няколко години имаше сходен опит във Франция и огромна част от богатите хора се изнесоха да живеят в Швейцария, сподели още Дончев.

Понякога се постанова да се взимат и радикални ограничения в ГЕРБ. Няма нищо противоречиво в номинацията на Фандъкова за кмет на София, не е взето решение, само че тя е един добър кмет, с потвърдени резултати. Кметът на Бургас е извънредно добър политик също, разяснява Томислав Дончев.

Безспорно съществуват опасности за основаване на корпоративни зависимости на партиите след редуцирането на дотацията. Аз не настоявам, че този модел е най-хубавият, само че това е волята на хората. Тепърва в ГЕРБ ще сътворяваме вътрешни правила, приемането на дарения ще е много рестриктивен развой. За мен по-добрият вид е да не одобряваме дарения, когато имаме някакви подозрения, в сравнение с по-късно да ги връщаме, заключи вицепремиерът. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР