Атаката на Иран разпали страхове, че войната в Газа ще

...
Атаката на Иран разпали страхове, че войната в Газа ще
Коментари Харесай

Войната в сянка между Израел и Иран излезе на показ. Какво следва?

Атаката на Иран разпали страхове, че войната в Газа ще аргументи районен безпорядък

Безпрецедентната офанзива на Иран против Израел в нощта на събота против неделя беляза смяна в метода на Техеран, който от началото на войната сред Израел и „ Хамас “ през октомври разчиташе на своите проксита в Близкия изток. Всички погледи в този момент са вперени в това дали Израел ще реши да предприеме следващи военни дейности, до момента в който Вашингтон търси дипломатически ограничения за усмиряване на районното напрежение.

Иран сподели, че офанзивата е в отговор на приписвания значително на Израел въздушен удар, нанесен по-рано този месец, при който беше разрушена, както Иран сподели, консулската му работа в Дамаск и бяха убити двама генерали от паравоенната иранска Революционна армия.

Израел сподели, че съвсем всички от изстреляните от Иран над 300 дрона и ракети са били свалени от противовъздушната му защита благодарение на Съединени американски щати и Англия. Единствените провали от нападението бяха леко раняване на момиче в Южен Израел и паднала ракета в израелска военновъздушна база, нанесла леки вреди.

Началникът на Иранската революционна армия продължава да назовава интервенцията сполучлива.

Иран съумя да реализира баланс сред общественото възмездие за удара, нанесен в Дамаск, и отбягване на провокиране на по-нататъшни военни дейности от страна на Израел, което би довело до доста по-широк спор, сподели Мона Якубиан, вицепрезидент на Центъра за Близкия изток и Северна Африка към американския " Институт за мира ".

„ И двете (страни – Израел и Иран) са способни в този миг да разгласят победа и да правят отстъпка от ръба на бездната, изключително откакто няма убити цивилни израелци “, сподели Якубиан.

Светът към момента обаче чака резултата от срещата на Израелския боен кабинет в неделя. Твърдолинейните израелци упорстват за отговор, само че други приканват за въздържаност, като споделят, че Израел би трябвало да се концентрира върху подсилване на зародилите се връзки с арабските сътрудници.

„ Ще изградим районна коалиция и ще накараме Иран да си заплати, по метод и във време, в което преценим “, сподели Бени Ганц, член на Военния кабинет.

Според анализаторите Иран е изпратил известие, че има предпочитание за ескалация и трансформира разпоредбите си за присъединяване във войната си в сянка с Израел.

„ Това е сигнален изстрел, с който (Иран) демонстрира, че в случай че Израел наруши разпоредбите, ще има последици “, сподели Магнус Рансторп, стратегически консултант в Шведския университет за защита.

Атаката на Иран също така разпали страхове, че войната в Газа ще аргументи районен безпорядък.

Но Иран продължава да твърди, че не се стреми към всеобща война в района. Външният министър Хосейн Амир Абдолахиан написа в „ Екс “, че Иран „ няма желание да продължи отбранителните интервенции “ на този стадий, в случай че не бъде нападнат.

Иран акцентира на това, че е взел под прицел израелски уреди, употребявани за офанзивата против Дамаск, а не е е атакувал жители или „ стопански зони “.

След като Израел стартира офанзивата си против „ Хамас “ в линията Газа, военните дейности се водеха от подкрепяни от Иран групировки, до момента в който Техеран наблюдаваше в профил. Ливанската формация „ Хизбула “ обстрелваше с ракети Северен Израел. Йеменските бунтовници хуси атакуваха  западни кораби в Червено море. Подкрепяните от Иран иракски милиции нападнаха американски военни позиции в Ирак и Сирия.

Сега Техеран e „ подготвен да увеличи залога ", без да разчита на обвързваните с него групировки, сподели шефът на Центъра за Близкия изток „ Карнеги “ Маха Яхя.

Все отново Иран стигна единствено дотук.

„ Те дадоха задоволително предизвестие какво следва и аз мисля, че са знаели, че те (дроновете и ракетите) ще бъдат свалени, преди да доближат територията на Израел “, сподели Яхя.

Тя също така означи, че покачващият се в последно време напън върху Израел поради дейностите му в Газа в този момент се пренасочва към деескалиране на районното напрежение.

Предприемането на следващи военни дейности от Израел не се поддържа измежду съдружниците му, в това число Съединени американски щати, сподели Елдад Шавит, който управлява Израелско-американската изследователска стратегия в израелския мозъчен концерн „ Институт за проучване на националната сигурност “.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби сподели пред Ен Би Си, че президентът Джо Байдън не желае ескалация на районния спор или „ по-широка война “ с Иран и „ персонално работи по дипломатическата страна на този въпрос “.

В неделя бяха извършени и незабавна среща на Г-7 - неофициално събиране на най-развитите стопански системи, които включват Съединени американски щати, Англия и Франция, и съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

В изказване участниците в срещата на Г-7 единомислещо осъдиха офанзивата на Иран, като споделиха: „ Ние сме в подготвеност да предприемем следващи ограничения в този момент и в отговор на бъдещи дестабилизиращи начинания “.

(БТА)

(Превод от британски език: Валерия Динкова)
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР