Астрономите съобщават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети

...
Астрономите съобщават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети
Коментари Харесай

Още магнитни бури идват към Земята

Астрономите оповестяват за предстояща геомагнитна стихия, която ще ни връхлети на 18 и 19 април. Според данните от Националната организация за океански и атмосферни проучвания на Съединени американски щати (NOAA), тя ще е от клас G1, само че има възможност да се усили до G2, заяви MeteoBalkans.

НА 15.04 към 19:30 UTС астрономите от Института по приложна геофизика на НАСА са записали изригване на Слънцето с не огромна активност – М5 (R1) в рентгеновия диапазон от слънчевото леке AR3639.

Изригването беше съпроводено изхвърляне на коронарна маса със скорост от 500-700 km/s. (Интензивността на рентгеновото лъчение от слънчевите изригвания се отбелязва с латинските букви A, B, C, M, X, като с X отбелязват най-мощните изригвания.)

Нека да напомним, че магнитните стихии са разграничени на пет категории - G1 " слаб ", G2 " междинен ", G3 " мощен ", G4 " доста мощен " и G5 " извънредно мощен ".

Какво съставлява геомагнитната стихия?

Геомагнитните стихии съставляват огромни и внезапни разстройства в стойностите на Земното магнитно поле, породени от взаимоотношението му със слънчевия вятър. Когато се следи изригване от някоя от дейните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост сред 600 и 900 км. /сек. Обикновено към два дни са нужни на този поток да доближи Земята. Заредени частици съумяват да обхванат през полярните области и да провокират образуването на мощни токови системи към екватора и полярните кръгове.

Как да се предпазим?

При геомагнитни стихии лекарите поучават да се съблюдава режим на хранене с плодове и зеленчуци, без скотски мазнини. Доста оказва помощ и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа на открито, само че и не прекалявайте с разходките.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР