Астрономите са открили интригуващи доказателства, че астероиден разпад е затъмнил

...
Астрономите са открили интригуващи доказателства, че астероиден разпад е затъмнил
Коментари Харесай

Гигантски взрив причинил ледниковия период

Астрономите са разкрили завладяващи доказателства, че астероиден разпад е затъмнил Земята с прахуляк преди милиони години. Събитието фрапантно охладило планетата и провокирало ледников интервал, последван от огромен скок в развиването на новите скотски типове.
Изследването, ръководено от Биргер Шмиц от университета в Лунд, Швеция, неотдавна бе оповестено в Science Advances, дава нов взор върху въздействието на междупланетните събития за развиването на нашата планета, написа The Guardian. 
„ Знаем за 10-километровия метеорит, който се блъснал в Земята преди 67 милиона години и това умъртвило динозаврите, само че има и още едно събитие ", съобщи Шмиц. „ Това се е случило преди към 470 милиона години, когато метеорит 3000 пъти по-голям от килъра на динозаври е бил погубен по време на конфликт с различен метеорит оттатък орбитата на Марс. Той напълнил слънчевата система с прахуляк и предизвикал мощно затъмнение на слънчевата светлина, стигаща до Земята. “
Намалената радиация предиздвикала Земята да се охлади доста, което довело до поредност от ледникови столетия. Водата замръзнала, ледените шапки се разпрострели надалеко и морското ниво спаднало. Създали се изолирани плитки морета, които били идеални за генериране на нови скотски типове. Студената вода задържа повече разперен О2, което също помогнало за процеса. 
Според Шмиц, доказателствата лежат на дъното на океана. Екипът му проучил праховите частици в седиментите на морското дъно, уталожили се по това време. Учените настояват, че те са се получили от облаци от астероиден прахуляк. „ Седиментите са богати на изотопа хелий-3. Той няма от кое място да се вземе в случай че не е „ прихванат “ при пътешестване през космоса, споделя Шмиц.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР