Астрономите публикуваха карта на небесната сфера в рентгеновия диапазон, съставено

...
Астрономите публикуваха карта на небесната сфера в рентгеновия диапазон, съставено
Коментари Харесай

Карта на небесната сфера в рентгеновия диапазон

Астрономите разгласиха карта на небесната сфера в рентгеновия диапазон, формирано по данните, събрани за 22 месеца от профилирания детектор NICER , конфигуриран на борда на МКС. Новата карта дава опция по-добре да се разбере физиката на пулсарите и да се открият незнайни към този момент галактически източници на рентгеново лъчение.

 Карта

Рентгеновият детектор NICER (Neutron star Interior Composition Explorer) бе конфигуриран на външната повърхнина на Международната Космическа Станция през 2017 година. Основаната цел на тази научна стратегия е установяване размерите на неутронните звезди-пулсари с акуратност до 5% и тяхното наблюдаване в мекия рентгенов диапазон (от 0,2 до 12 килоелектронволта). Това е належащо за построяването на модел на вътрешната конструкция на пулсарите и за установяване формата на материята в техните ядра. Освен това, детекторът взе участие в програмата SEXTANT (NICER’s Station Explorer for X-ray Timing and Navigation Technology), в границите на която се построява галактически уред, навигацията на който се базира на рентгеновите предавания на пулсарите. Учените от време на време назовават тази система „Космическият GPS“.



Рентгеновата карта на цялата небесна сфера е основана по данните, насъбрани през първите 22 месеца работа. Дъгите са формирани от особеностите на сканиране на околното пространство и се събират в най-интересните за задачата обекти. Най-ярките източници на картата са рентгенови двойни системи, пулсари в остатъците на свръхнови и ядра на дейни галактики.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР