Астрономи засякоха необикновени кохерентни радиосигнали от подобна на Земята планета,

...
Астрономи засякоха необикновени кохерентни радиосигнали от подобна на Земята планета,
Коментари Харесай

Сбъдва ли се пророчество за извънземните? Засякоха удивителни радиосигнали от планета, подобна на Земята

Астрономи засякоха невероятни " кохерентни " радиосигнали от сходна на Земята планета, което ги наведе на мисълта за опция за живот на нея. Това допуска, че на планетата може да има магнитно поле и може би даже атмосфера.

Констатациите са разказани в нова публикация „ Кохерентни радиоизригвания от известна планета-домакин на M-джудже YZ Ceti “, оповестена в Nature Astronomy.

Радиосигналът допуска, че планетата има свое лично магнитно поле, за което се счита, че е основно за поддържане на живота. На Земята нашето магнитно поле ни оказва помощ да се предпазим от високоенергийните частици. Като подобен, всеки извънземен живот евентуално ще зависи от това да бъде предпазен от сходно поле.

„ Виждам нещо, което никой не е виждал да се случва преди “, сподели Джаки Виладсен, астроном от университета Бъкнел.

Досега откривателите се опитваха да потвърдят дали далечните скалисти планети имат свои лични магнитни полета, а това беше и предпоставката учените да кажат какъв брой евентуално е една планета да поддържа живот.

Сега новият претендент – YZ Ceti b, скалиста планета, която обикаля към звезда на към 12 светлинни години от Земята, е изпратила повтарящ се радиосигнал. Радиовълните, които откривателите откриха от планетата, наподобява се генерират, когато звездата взаимодейства с магнитното поле на своите планети.

Скалистата планета е идеална за тестване на теории за това дали тези магнитни полета могат да бъдат открити на такова разстояние.

Изследователите разказват резултата като сходен на полярното зарево или северното зарево , което се случва на Земята, когато частици с висока сила от Слънцето взаимодействат с атмосферата на нашата планета, написа bTV.

„ Търсенето на евентуално обитаеми или носещи живот светове в други слънчеви системи зависи частично от опцията да се дефинира дали скалисти екзопланети, сходни на Земята, фактически имат магнитни полета “, сподели Джо Пеше, програмен шеф на Националната радиоастрономическа обсерватория.

„ Това проучване демонстрира освен, че тази съответна скалиста екзопланета евентуално има магнитно поле, само че дава обещаващ способ за намиране на освен това “, добави Пеше.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР