Астрономи засякоха малка неактивна черна дупка извън Млечния път. Според

...
Астрономи засякоха малка неактивна черна дупка извън Млечния път. Според
Коментари Харесай

Засякоха „невидима“ черна дупка извън Млечния път

Астрономи засякоха дребна неактивна черна дупка отвън Млечния път. Според екипа, направил откритието, това е първият път, в който съумяваме да идентифицираме сходен вид обект, който не се намира в границите на нашата лична вселена.

Сходно изобретение бе оповестено и през 2021 година, само че тогава доказателствата за същинската еднаквост на обекта бяха под въпрос. Новата находка, най-малко съгласно създателите на научния труд, е надалеч по-категорична.

В интерес на истината обектът не се намира на изключително огромно разстояние от Млечния път – той е ситуиран в сателитната вселена, наречена Големия Магеланов облак. За в бъдеще обаче това изобретение  би могло да ни помогне да открием и други сходни черни и даже да хвърли повече светлина върху процесите им на образуване.

Черните дупки имат извънредно висока компактност, която образува рисково гравитационно поле, от което даже светлината не може да се измъкне. Това значи, че те са обхванати от мрак. Не излъчват светлина – най-малко не и такава, която можем да засечем. Единственото изключение е в случаите, когато се „ хранят “ интензивно (или акрецират/натрупват материал). Това е извънредно безреден развой, който излъчва издайническо рентгеново излъчване от региона директно към черната дупка.

В известна степен неактивните черни дупки пък са невидими. Гравитацията им обаче може да ги издаде, в случай че знаете къде да гледате, несъмнено. Ако една черна дупка със звездна маса се намира в двойна система с друга звезда, орбиталното придвижване на звездата-спътник към едно на пръв взор празно пространство, би могло да издаде наличието ѝ. Точно по този начин астрономите съумяват да открият и новата черна дупка.

" Натъкнахме се на игла в купа сено ", споделя астрономът Томер Шенар от Амстердамския университет в Нидерландия.

Не всички тъмни маси обаче съставляват черни дупки. Астрономите са се заблуждавали и преди. Най-прословутият образец за това е черната дупка, която бе провъзгласена за най-близката до Земята, която в миналото сме откривали.

Изследването е оповестено в Nature Astronomy.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР