Астрономи са проследили мистериозен, супер ярък лъч светлина до скрита

...
Астрономи са проследили мистериозен, супер ярък лъч светлина до скрита
Коментари Харесай

Забележителна космическа експлозия, идентифицирана като сблъсък на черна дупка

Астрономи са наблюдавали тайнствен, супер ослепителен лъч светлина до скрита детонация в дълбокия космос на 1,1 милиарда светлинни години от Земята. Тази далечна детонация може да промени разбирането на учените за това по какъв начин се основава най-ярката и най-енергична светлина във Вселената.

Смята се, че „ забележителна “ астрономическа детонация е била провокирана от конфликт на звезди с черна дупка, споделиха учени. Събитието, изблик на гама-лъчи, беше намерено от галактически телескоп и обсерватория на НАСА.

Екип от учени, в това число физици от университета в Лестър, разказа едноминутната детонация като рядко галактическо събитие. Те споделиха, че се надяват тяхното проучване да помогне за проучването на бъдещи събития.

Изблиците на гама лъчи са най-мощните детонации, известни във Вселената. Тази съответна детонация от близка вселена беше открита през декември 2021 година Учените споделят, че детонацията, наречена GRB 211211A, е била релативно продължителна с повече инфрачервена светлина, в сравнение с нормално чакат да видят.

Техните проучвания допускат, че светлината идва от килонова, астрално събитие, за което се счита, че е генерирано от конфликт на неутронни звезди и черна дупка.

Изследователският екип е управителен от Джилиан Растинеджад от Северозападния университет в Съединени американски щати. Той включва и специалисти от университетите в Бирмингам и Лестър, както и от университета Radboud в Холандия. Изследователите споделиха, че считат, че детонацията е произвела детайли като злато и платина.

Д-р Мат Никъл, доцент в университета в Бирмингам, споделя, че проучването поддържа концепцията, че такива килонови „ са главните заводи за злато във Вселената “. Д-р Гавин Ламб, от университета в Лестър, споделя, че гърмежът е дал остатък от инфрачервена светлина, видяна към ден след гърмежа. Д-р Бенджамин Гомперц, помощник в университета в Бирмингам, прибавя, че проучването има вълнуващи последствия за бъдещи проучвания. „ Това беше удивително “ [избухване на гама лъчи]. „ Не чакахме сливания да продължат повече от към две секунди. По някакъв метод обаче, този задвижваше реактивен аероплан съвсем цяла минута. “

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР