Астрономи са открили това, което според тях е един от

...
Астрономи са открили това, което според тях е един от
Коментари Харесай

Откриха доказателства за галактически канибализъм

Астрономи са разкрили това, което съгласно тях е един от най-ранните случаи на „ космически канибализъм “ – когато една вселена гълтам по-малкия си комшия – свръхслаба джудже вселена, наречена Тукана II. Констатациите произтичат от откриването на античен ореол от тъмна материя, ситуиран в вселена на 163 000 светлинни години от Земята.

Тукана II е единствено една от десетките галактики джуджета, заобикалящи Млечния път. Смята се, че те са артефакти, останали от първите галактики във Вселената – и Тукана II е измежду най-примитивните и остарели от тях.

В ново изследване, оповестено в списание Nature Astronomy, астрофизици оповестяват, че са разкрили девет незнайни до момента звезди на ръба на Тукана II, употребявайки телескопа SkyMapper в Австралия и телескопите Magellan в Чили. Звездите са шокиращо надалеч от центъра на Тукана II, само че остават в гравитационното привличане на дребната вселена.

Конфигурацията на звездите дава първото доказателство, че галактиката съдържа продължен ореол от тъмна материя – област от материя, която е три до пет пъти по-голяма, в сравнение с учените в началото са вярвали, с цел да резервира гравитационно задържане на своите далечни звезди. Констатациите демонстрират, че най-ранните галактики във Вселената са били доста по-масивни, в сравнение с се е считало до момента.

„ Тукана II има доста по-голяма маса, в сравнение с предполагахме, с цел да обвърже тези звезди, които са толкоз надалеч “, споделя в изказване един от създателите на проучването, Анируд Чити от Масачузетския софтуерен институт. „ Това значи, че и други реликтни първи галактики евентуално имат такива типове удължени ореоли. “

Смята се, че всяка вселена се държи дружно от ореол от тъмна материя, тип хипотетична материя, за която се счита, че съставлява над 85% от Вселената, изяснява MIT News.

„ Без тъмната материя галактиките просто биха се разлетели “, споделя Чити. „ Тъмната материя е решаваща съставна част за основаването на вселена и задържането й дружно. “

Учените също по този начин откриват, че тези отдалечени звезди са по-стари от звездите в ядрото на Тукана II – първото доказателство за подобен дисбаланс в този вид галактики. Откритието им показва опцията галактиката да е артикул на едно от първите сливания сред две галактики във Вселената, което учените назовават ​​„ космически канибализъм “.

„ Може да виждаме първия автограф на галактическия канибализъм “, сподели професорът от MIT Анна Фребел. „ Една вселена може да е изяла един от малко по-малките си, по-примитивни съседи, който по-късно изсипва всичките си звезди в нейните околности. “

Използвайки образния филтър на телескоп, астрономите са в положение да изследват металното наличие на звездите на галактиката, с цел да дефинират какъв брой примитивно е то. Преди това са разкрили звезди в ядрото на Тукана II с толкоз ниско наличие на метали, че галактиката е била разпозната като най-химически примитивната от известните ултратънки галактики- джуджета.

Новото проучване откри, че външните звезди са три пъти по-бедни на метали от тези в центъра, което ги прави още по-примитивни.

„ Това евентуално значи също, че най-ранните галактики са се образували в доста по-големи ореоли от тъмна материя, в сравнение с се смяташе до момента “, споделя Фребел. „ Смятахме, че първите галактики са най-малките и най-тънки галактики. Но те в действителност може да са били няколко пъти по-големи, в сравнение с си мислехме, и в последна сметка не толкоз дребни. “

Ранното галактическо обединение е едно от евентуалните пояснения за несъответствието. Галактическият канибализъм се случва „ непрекъснато “ в днешната Вселена, съгласно MIT News, само че сливанията в ранната Вселена не са толкоз сигурни.

„ Тукана II в последна сметка ще бъде изядена от Млечния път, без благосклонност “, сподели Фребел. „ И се оказва, че тази антична вселена към този момент може да има своя канибалска история. “

Екипът се надява да употребява същия метод, с цел да открие още по-стари, по-далечни звезди в други галактики джуджета.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР