Астрономи са открили наличието на троянскиастероид, който се крие в

...
Астрономи са открили наличието на троянскиастероид, който се крие в
Коментари Харесай

Земята е следвана от троянскиастероид, на който един ден могат да живеят хора

Астрономи са разкрили съществуването на " троянски " метеорит, който се крие в орбитата на Земята. Учените обявиха, че един ден хората може да съумеят да посетят метеорита, да заселят " човешки бази или да конфигурират научна инсталация ".

Въпреки че наличието на така наречен троянски метеорити наоколо до други планети в нашата Слънчева система като Венера, Марс, Юпитер и Нептун е известно от десетилетия, едвам през 2010 година е видян първият троянски метеорит на Земята.

Според ново рецензирано проучване, оповестено в научното списание " Nature Communications ", астрономите са разкрили съществуването на троянски метеорит, който се крие в орбитата на Земята.

Троянските метеорити водят или следват дадена планета, до момента в който тя обикаля към Слънцето. Според откривателите те се намират в точките Лагранде, или местата, където гравитацията на планетата и Слънцето се обезвреждат взаимно.

Новооткритият метеорит е едвам вторият досега, който е видян от учените, като първият - TK - е открит през 2010 година Новият небесен обект е кръстен 2020 XL5.

Сведения за съществуването на новия метеорит бяха открити от телескопа Pan-STARRS в Хавай през декември 2020 година Екип от учени, управителен от доктор Тони Сантана-Рос от Университета в Барселона, изследва галактическия обект сред февруари и март предходната година.

В хода на изследването си екипът проучва и архиви от проучвания на небето в интервала сред 2012 и 2019 година, като също така изследва обекта през 2021 година от три разнообразни наземни обсерватории. Именно тогава екипът съумява да откри дефинитивно съществуването на троянски метеорит.

" Няма никакво подозрение, че това е нашият обект и че той не може да бъде просто някакво размазано нещо ", сподели доктор Сантана-Рос, като също по този начин съобщи, че анализът на сканирането на небето и обвързваните данни от последните 10 години демонстрира, че троянският метеорит следва избран орбитален път.

Учените обявиха, че един ден хората може да съумеят да посетят метеорита, да заселят " човешки бази или да конфигурират научна инсталация ".

Астероидът ще остане в сегашната си орбита най-малко 4000 години, настояват учените.

Цветовите показатели от наблюдателните фотоси демонстрират, че метеоритът попада в таксономията на С-комплекса, което значи, че е формиран най-вече от въглерод.

Предполага се, че новият метеорит може да е зародил в астероидния пояс, ситуиран сред орбитите на Марс и Юпитер, и да е навлязъл в орбитата на Земята заради гравитационното привличане на Юпитер.

Изследователите настояват, че проучването на троянските метеорити може да даде " основни данни " за еволюцията на Слънчевата система и по този начин да даде забележителна информация за нейния генезис.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР