Астрономи откриха планета, която не би трябвало да съществува. Тя

...
Астрономи откриха планета, която не би трябвало да съществува. Тя
Коментари Харесай

Астрономи откриха огромна планета, която не би трябвало да съществува

Астрономи откриха планета, която не би трябвало да съществува. Тя се намира на към 30 светлинни години от Земята и откритието може да ни накара да преосмислим образуването и живота на планетите.

Планетата с име GJ 3512 е в орбита към звезда – алено джудже, която е с размери едвам една десета от тези на Слънцето. До момента астрономи не смятаха, че толкоз дребна звезда може да бъде дом за големи планети.
Учен в НАСА: Скоро ще открием живот на Марс, само че човечеството не е готово да го одобри Д-р Джим Грийн съпостави евентуално неизбежното изобретение с изказванията на Николай Коперник, че Земята се върти към Слънцето през XVI в.
Червеното джудже е дребна и релативно студена звезда, която излъчва малко светлина. В ядрото си този вид звезди изгарят водород доста по-бавно и продължителността на живота им е голяма. Смята се, че алените джуджета са най-разпространените звезди във Вселената.

“Около такива звезди най-често виждаме планети с размерите на Земята или малко по-големи от нея. Но GJ 3512 е голяма, тя е доста по-голяма от това, което теоретичните ни модели предвиждаха”, разяснява проф. Кристоф Мордасини от университета в Берн.
“Хъбъл ” откри вода в атмосферата на друга планета Откритието е от огромно значение за търсенето на извънземен живот, защото планетата се намира в орбита към огромна звезда и доста наподобява на нашата Земя
Според учените новата планета не се е формирала по метода, по който сме привикнали да следим досега. Обикновено планетите се появяват последователно, като първо се образува твърдото ядро, а по-късно се натрупват газове към него. Тази планета, обаче, се е появила непосредствено от газ.

Тепърва предстоят още наблюдения, с цел да разберем състава и образуването на планетата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР