Астрономи откриха още доказателства, че близък до Земята астероид е

...
Астрономи откриха още доказателства, че близък до Земята астероид е
Коментари Харесай

Парче от Луната обикаля около Земята

Астрономи откриха още доказателства, че непосредствен до Земята метеорит е парче, изхвърлено от Луната, оповестява Лайв сайънс. 

Астероидът Камо'оалеуа (Kamo'oalewa) - хавайско име, което значи " осцилиращ откъс ", е огромен колкото виенско колело и е на орбита до 14,4 милиона километра от Земята всеки април. Откакто е открит през 2016 година, експертите се чудят какъв е произходът му. Анализ от 2021 година демонстрира, че съставът на Камо'оалеуа е подобен на лунния. 

Ново проучване, чийто резултатите са оповестени в сп. Communications Earth & Environment, разказва вероятен метод, по който удар от античен метеорит би могъл да насочи галактическата канара към сегашната й траектория. Учените допускат, че може да има повече лунни части, движещи се из Слънчевата система.

" Сега установихме, че Луната е по-вероятният източник на Камо'оалеуа ", споделя в изказване водещият създател Рену Малхотра, планетолог от университета на Аризона, представен от Българска телеграфна агенция.

Две необикновени орбитални свойства са привлекли вниманието на астрономите, с цел да изследват Камо'оалеуа. Първо, като " квазисателит " на Земята, той е толкоз покрай нашата планета, че наподобява като че ли обикаля към нея, макар че действителният му орбитален сътрудник е Слънцето. Второ, съгласно прогнозите метеоритът ще се придържа компактно до Земята в продължение на милиони години, до момента в който доста близки до планетата ни обекти остават в близост единствено за десетилетия.

Тези аномалии са предиздвикали астрономите да извършат разбор на спектрите на метеорита през 2021 година Светлината, предавана и погълната от Камо'оалеуа, демонстрира, че той евентуално е построен от лунна канара.

Като са симулирали удари на метеорити в Луната и гравитационните сили, на които са подложени изхвърляните части, учените са открили дребна опция някои от скалите да се окажат в околоземна орбита. Преди това астрономите са очаквали лунният материал или да се върне назад на повърхността на спътника ни, или да падне на Земята, само че не и да застане в орбита към Слънцето.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР