Астрономи от САЩ са открили невидим свят, благодарение на гравитационния

...
Астрономи от САЩ са открили невидим свят, благодарение на гравитационния
Коментари Харесай

Откриха диамантена и невидима планети

Астрономи от Съединени американски щати са разкрили незабележим свят, с помощта на гравитационния резултат.

" Невидимата планета ни се " разкри " посредством въздействието си върху тази, която можем да забележим. Това е все едно някой да ви звънне на вратата и да избяга. Вие знаете, че е бил там, само че когато отворите, не виждате никого ", споделя Сара Балард, ръководителят на проучването от Центъра по астрофизика " Харвард-Смитсониън ".

Видимата и невидимата планета, наречени надлежно Кеплер-19b и Кеплер-19c орбитират към звезда, сходна на Слънцето, известна като Кеплер-19.

Цялата звездна система се намира на 650 светлинни години от Земята в съзвездието Лира. Видимата планета Кеплер-19b е открита благодарение на телескопа " Кеплер ", който е доловил закъснение в орбитата й.

" Късата орбита на Кеплер-19b - единствено 9 дни и 7 часа, прави елементарен за разкриване резултата на друга близка планета. Петминутно закъснение в орбитата й свидетелства за гравитационно притегляне от различен обект ", изяснява Балард.

Учените не знаят нищо друго за невидимата планета Кеплер-19c, като се изключи че тя съществува.

Друг екип от астрономи пък откри диамантена планета, орбитираща към дребна звезда в галактиката Млечен път. Съставът на новата планета е най-вече от въглерод. Заради плътността й учените пресмятат, че въглеродът е в кристална форма.

Което значи, че по-голямата част от този чудноват свят е диамантена. Една от най-плътните форми на въглерода е диамантът, напомнят експертите.

Необикновената планета се намира на 4000 светлинни години от Земята и евентуално е останка от тогавашна по-масивна звезда. Диамантеният свят е прекомерно далечен, с цел да се вижда от нашата планета.

Освен водород, диамантеният свят съдържа и О2, който доминира на повърхността и понижава в посока към наситения с въглерод център. Как тъкмо наподобява този чудноват диамантен свят остава мистерия за астрономите.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР