Астрономи от Лондонския университетски колеж успяха с голяма точност да

...
Астрономи от Лондонския университетски колеж успяха с голяма точност да
Коментари Харесай

Специалисти разкриха загадка, свързана с частиците неутрино

Астрономи от Лондонския академични лицей съумяха с огромна акуратност да измерят масата на неутрино - призрачната парченце, която рядко взаимодейства с елементарната материя, заяви Сайънс алърт. Тези частици са доста леки - масата им е близка до нулата.

Учените комбинирали данни, получени в границите на опити с ускорители на частици, с резултатите от наблюдения на реликтово лъчение. Известно е, че съществуват три типа неутрино - електронно, мюонно и тау неутрино. Неутрино от единия тип може да се преобразува в другите два. Това се назовава неутринна вибрация. Наличието на сходен развой се изяснява с маса, друга от нулата.

Предишни проучвания разрешиха да се дефинира горната граница на общата маса на трите типа неутрино. За да създадат по-прецизни измервания, експертите взели под внимание данни от галактически наблюдения, тъй като другата от нулата маса на неутрино може да повлияе върху резултатите от тези наблюдения. Учените открили, че оптимално вероятната маса на най-лекото неутрино е 0,086 електронволта. При това общата маса на трите типа неутрино евентуално не надвишава 0,26 електронволта.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР