Астрономи от Харвардския университет са установили, че повтарящите се бързи

...
Астрономи от Харвардския университет са установили, че повтарящите се бързи
Коментари Харесай

Извънземните сигнали идват от далечна галактика

Астрономи от Харвардския университет са открили, че повтарящите се бързи радиоимпулси, открити през февруари 2016 година, в действителност се явяват лъчение от далечна вселена.

Резултатите от проучването на учените са оповестени в изданието Astrophysical Journal Letters, оповестява уеб сайтът на Харвард-Смитсъниънския център по астрофизика.

Бързите радиоимпулси съставляват къси, само че мощни прояви на радиоенергия, продължаващи единствено няколко милисекунди. За първи път те са открити през 2007 година, само че техният източник продължава да остава мистерия.

Астрономите считат, че повода за импулсите може да са свръхнови, представляващи грамаден гърмеж на звезди, който съпровожда тяхната крах.

Но радиоимпулсът, обозначен от учените като FRB 150418, поднесъл изненада на учените. Наблюденията открили, че след главното събитие е имало спомагателни остатъчни импулси, които траяли шест дни. Причината на това събитие, както считат астрофизиците, може да е било сливането на неутронни звезди, а не свръхнови.

По данни на астрономите източникът на импулсите се намира на шест милиарда светлинни години от Земята в далечна елиптична вселена. През февруари-март тази година учените са провели спомагателни проучвания на галактиките благодарение на Свръхголямата антенна решетка (Very Large Array).

Ако радиосигналите в действителност се явяваха бързи радиоимпулси, то те е трябвало да утихнат. Но астрофизиците са разкрили непрекъснат радиоизточник, чиято активност на излъчване се изменяла, достигайки следените по-рано стойности. Негов източник се явява дейното ядро на вселена, което получава сила от свръхмасивната черна дупка. Поради плътните междузвездни газове радиосигналите стартират да „ мигат “, което доста наподобява на остатъчни прояви.

  • Засякоха нов извънземен бърз подтик
  • À в този момент де! Извънземните пращали сигнали нееднократно
  • Пришълците от микровълновата фурна

Свръхголямата антенна решетка съставлява масив от 27 радиотелескопа в Ню Мексико, Съединени американски щати. 25-метровите антени работят като една комплицирана антена, което разрешава да се увеличи чувствителността на инструмента.

Радиотелескопите са употребявани в търсенето на вода на Меркурий, микроквазари и радиокорони към звезди. През 1996–1997 година антенната решетка е била място на фотосите на кино лентата „ Контакт “.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР