Астрофизици са открили, че от центъра на Млечния път до

...
Астрофизици са открили, че от центъра на Млечния път до
Коментари Харесай

Мистериозна бариера е открита в центъра на Млечния път

Астрофизици са разкрили, че от центъра на Млечния път до Земята доближават доста по-малко галактически лъчи, в сравнение с би трябвало съгласно теориите. Това може да приказва, че в ядрото на нашата вселена има „ преграда “, която пречи на придвижването на частиците с висока сила, пишат откривателите в научното издание Nature Communications.

„ Открихме особена област в Централната молекулярна зона на галактиката, където плътността на частиците с висока сила се оказа доста по-ниска от потока „ фонови “ галактически лъчи в други райони на Млечния път. Тоест там има някаква преграда, която не разрешава на частиците да проникват от центъра на галактиката в други нейни области “, пишат откривателите.

Космическите лъчи, съгласно астрономите, са разнообразни видове обикновени частици и тежки йони, които се форсират до светлинна скорост от естествени ускорители на частици. Тези заредени частици са един от основните източници на заплаха за здравето на астронавтите и работата на орбиталните спътници. Но тяхната природа към този момент остава мистерия за откривателите.

Част от астрономите считат, че галактическите лъчи пораждат в горещите остатъци на взривяващи се звезди, други са на мнение, че техен източник са ядрата и облаците газ от далечни галактики. За последните години учените са разкрили както няколко потвърждения на втората доктрина, по този начин и са фиксирали няколко галактически лъча с галактичен генезис.
 Защо Земята се намира в предградията на галакатиката ни? Защо Земята се намира в " предградията " на галакатиката ни?
Хората пресмятат времето, като мерят придвижването на Земята по отношение на слънцето. Но до момента в който пътуванията на Земята към нейната звезда са...

В хода на новото проучване астрономи от Университета на Китайската академия на науките в Нанкин са разкрили необикновена особеност в характера на разпределението на галактическите лъчи от двата вида, които се движат в посока към Земята от централните области на Млечния път.

Астрофизиците се пробвали да измерят какъв брой от галактическите лъчи, изпълващи Млечния път, се създават от източници, които се намират навътре в нашата вселена и отвън нейните лимити. За тази цел учените измерили „ фоновото “ равнище на галактическите лъчи в покрайнините и в центъра на галактиката, където хипотетично се намират огромно количество обекти, способни да създават частици с висока сила. След това откривателите сравнили тези данни.

От една страна, получените резултати удостоверили, че забележителна част от галактическите лъчи с висока сила фактически поражда в рамките на Млечния път. От друга, учените разкрили непредвидена особеност в тяхното държание и систематизиране по небето.

Както се оказало, в сектор от нашата вселена, именуван от астрономите Централна молекулярна зона, заради огромното количество облаци от безпристрастен водород, плътността на потока от галактически лъчи била доста по-ниска от предстоящата. При това разпределението на силата и други свойства на частиците в нея били същите, както и в други региони на Млечния път.
 Астрономи следиха неповторимо събитие Астрономи следиха неповторимо събитие
Учени следиха солидно приключване на газ от вселена, който се намира на стотици хиляди светлинни години от нас. Това се случва за пъ...

Подобна композиция от свойства, съгласно астрофизиците, свидетелства за това, че навътре в тази зона има огромно количество източници на галактични галактически лъчи, само че изработваните от тях частици се блокират от гигантска галактическа преграда с незнайна природа.

Какво съставлява тя, учените към този момент не могат да кажат, само че допускат, че в Централната молекулярна зона може да съществува незнаен към този момент обект, изготвящ мощно магнитно поле. То взаимодейства с външните и вътрешните галактически лъчи, като не им разрешава да обхванат навътре в облаците газ или да напущат техните лимити, отбелязва ТАСС.

Бъдещите наблюдения ще оказват помощ да се открие този обект, надяват се астрофизиците.

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР