Астероидът, убил динозаврите, който се е блъснал в Земята преди

...
Астероидът, убил динозаврите, който се е блъснал в Земята преди
Коментари Харесай

Астероидът, убил динозаврите, е предизвикал гигантски вълни цунами

Астероидът, умъртвил динозаврите, който се е блъснал в Земята преди 66 млн. години, е провокирал и талази цунами с великански размери, високи до 2 благи в Мексиканския залив, чиито води са обиколили половината свят, демонстрира ново проучване.

Изследователите откриха доказателства за това монументално цунами, откакто проучиха ядра от повече от 100 обекта по целия свят и сътвориха цифрови модели на чудовищните талази след удара на метеорита на полуостров Юкатан в Мексико.

" Това цунами е било задоволително мощно, с цел да наруши и ерозира седиментите в океанските басейни по половината от земното кълбо ", споделя в изказване водещият създател на проучването Моли Рейндж, която е провела изследването за моделиране в катедрата по науки за Земята и околната среда в Мичиганския университет.

Изследването на километричното цунами, което преди този момент беше показано на годишната среща на Американския геофизичен съюз през 2019 година, беше оповестено онлайн във вторник (4 октомври) в списание AGU Advances./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР