Астероид с размерите на футболно игрище премина на много близко

...
Астероид с размерите на футболно игрище премина на много близко
Коментари Харесай

Огромен астероид за малко да удари Земята

Астероид с размерите на футболно игрище мина на доста близко разстояние от земята, без да има никакъв заплаха от конфликт, оповестиха от НАСА.
Астероидът с име 2010 WC9 се приближи на разстояние от 203,4 хиляди километра от нашата планета в сряда в 1:05 българско време, като е прелетял сред Земята и Луната. Астероидът беше открит през 2010 година от учени от обсерваторията в Аризона, съобщи БГНЕС.
Астрономите са го следили 10 дни, след което се е изгубил, като не са съумели да изчислят нито параметрите на орбитата му, нито орбиталния му интервал. На 8 май тази година, след към седем години и пет месеца, 2010WC9 още веднъж беше засечен. Първоначално учението решили, че това е нов метеорит, само че в следствие се оказал 2010WC9. Небесни тела с сходни размери доста рядко прелитат сред нашата планета и Луната.
Досега НАСА е съумяла да открие 93% от огромните метеорити с диаметър над 1 километър, което съставлява евентуална заплаха за планетата. Приблизително една хилядна от тези обекти се въртят в границите на 195 милиона километра от слънцето.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР