Aспержите имат много полезни и неподозирани досега свойства. Toва разкри

...
Aспержите имат много полезни и неподозирани досега свойства. Toва разкри
Коментари Харесай

Неподозираните ползи от яденето на аспержи

Aспержите имат доста потребни и неподозирани до момента свойства. Toва разкри Оксана Михалева, ендокринолог, диетолог в SM Clinic в Русия. Михалева означи, че преди всичко аспержите са богати на диетични фибри и протеини. Специалистът изясни изгодите от зеленчука и регистрира наличието на фитонутриенти в него, които могат да бъдат разграничени на пет групи.

Първата включва сапонини, които понижават равнищата на общия холестерол, и липиди с ниска компактност. Освен това те имат противотуморно и противогъбично деяние.

Витамините от група В (В1, В2, В3, В9 и В12), които се съдържат в зеленчука, усъвършенстват метаболизма, понижават риска от атеросклероза и други сърдечни болести. Фолиевата киселина (витамин В9) е изключително значима за клетъчното разделяне, образуването на ДНК и е потребна по време на бременност. Аспержите също съдържат витамини К и Е.

Аспержите са богати и на минерали като селен, калций, мед, цинк, магнезий, манган, калий и фосфор. Тези субстанции усъвършенстват здравето на костите, имунната система, кожата, косата и ноктите, сърдечносъдовата и нервната система.

Биофлавоноидите в аспержите намаляват равнищата на холестерола и имат антиоксидантно, противораково и антидиабетно деяние върху тялото.

Диетологът прибавя, че аспержите съдържат сяросъдържащи съединения метанетиол и метионал, които също имат антиатеросклеротичен и противораков резултат, написа zdrave.to.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР