Аспартам, подсладител, често използван за подслаждане на безалкохолни напитки, кисело

...
Аспартам, подсладител, често използван за подслаждане на безалкохолни напитки, кисело
Коментари Харесай

Употребата на аспартам в големи количества може да причини рак, но умерената консумация е безвредна

Аспартам, подсладител, постоянно употребен за подслаждане на безалкохолни питиета, кисело мляко и дъвки, може да докара до развиването на рак при хората, макар че не би трябвало да съставлява проблем в количествата, в които нормално се употребява, споделиха от Световната здравна организация (СЗО), представена от Българска телеграфна агенция. 

Той е един -те поот 11дсладители, утвърдени за приложимост в Европейския съюз. СЗО не трансформира насоките си макар новата подредба.

Организацията твърди, че хората, които се придържат към актуалните насоки, не се излагат на по-висок риск от рак. Настоящото целесъобразно оптимално количество аспартам е 40 мг на кг телесно тегло дневно.

Това значи, че човек с тегло 70 кг ще доближи лимита единствено в случай че изпие от 9 до 14 кутии диетични питиета с високо наличие на подсладителя в рамките дневно, споделят от СЗО.

" Една безалкохолна напитка понякога или дъвка: това не е нещо, за което да се притеснявате на този стадий ", сподели Франческо Бранка от здравната организация. 

" Не предлагаме на потребителите да се откажат изцяло от подсладителите, само че съветваме да се въздържат ", прибавя той.

Новата подредба на аспартама като " евентуално канцерогенен " е направена от Международната организация за проучване на рака в Лион, която е част от СЗО. Тя разгласява заключенията си в научното списание " Лансет онколъджи ".

В три изследвания при хора са открити лимитирани доказателства за връзка с избрана форма на рак на черния дроб. 

Според чиновници на СЗО новата подредба е апел към науката, че незабавно са нужни повече изследвания.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР