Асоциацията Свободен енергиен пазар (АСЕП) подкрепя спешна среща между всички

...
Асоциацията Свободен енергиен пазар (АСЕП) подкрепя спешна среща между всички
Коментари Харесай

АСЕП се оплаква от дефицит на енергийния пазар от дружествата в структурата на БЕХ и иска намеса на премиера Борисов


Асоциацията Свободен енергиен пазар (АСЕП) поддържа незабавна среща сред всички заинтригувани страни, а точно МЕ, БЕХ, КЕВР, БФИЕК, работодателски и потребителски организации, с цел да се откри градивно решение на създалата се обстановка на електроенергийния пазар.

Това се споделя в писмо до премиера Бойко Борисов от Асоциацията Свободен енергиен пазар (АСЕП), качено на интернет страницата на организацията с дата 14 декември и подписано от ръководителя на управителния съвет Соня Николова – Кадиева.

“Пазарът на електрическа енергия има потребност от сигурност на доставките и финансово гарантиране на покупко-продажбите в кратковременен и дълготраен проект. Предвид доминантното състояние на производителите от структурата на БЕХ, доставките на електрическа енергия могат да бъдат обезпечени само от държавните производители”, установяват от асоциацията.

“По незнайни аргументи е основан недостиг във връзка с дълготрайното предложение от страна на държавните производители на електрическа енергия, което сложи в неспособност да се извършват подписани покупко-продажби с крайни консуматори. В резултат, част от търговците на електрическа енергия се отдръпнаха от пазара, други бяха отстранени, а трети започнаха да предоговарят настоящи контракти. От своя страна потребителите реагират на фрапантното повишаване, с което е застрашено тяхното икономическо богатство и се оповестиха против”, се споделя още в писмото, като се подлага на рецензия и последната корекция в Закона за енергетиката.

„ В допълнение, на 13.12.2017 година бяха признати промени в Закона за енергетика без всякакво публично разискване и допитване до заинтригуваните страни, с които се задължиха всички производители с мощ над 5 МВт да подписват покупко-продажби само на енергийната борса в България. Това докара до напрежение сред страните по веригата на производството, доставката и реализацията на електрическа енергия у нас, което е извънредно нежелателно в навечерието на Европредседателството на България от 01.01.2018 година „, допълват от АСЕП.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР