Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) има нов изпълнителен

...
Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) има нов изпълнителен
Коментари Харесай

Живко Живков е новият изпълнителен директор на АЗПБ

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) има нов изпълнителен шеф - Живко Живков, някогашен шеф на Държавен фонд „ Земеделие” (ДФЗ). Това стана ясно след провелото се съвещание на Управителния съвет на асоциацията, която през 2024 година отбелязва своята 20-годишнина.
„ Приех да бъда част от АЗПБ като дълготраен другар на асоциацията и считам, че моят опит може да способства за постигането на задачите, сложени от новото управление, споделя Живков.
Според него още със старта на своята работа Управителният съвет се заема със съществени провокации като скандалното предложение на Министерството на финансите за продажба на 20% или 700 хиляди дка. от държавния аграрен фонд посредством поименни компенсационни бонове. „ АЗПБ застава твърдо срещу сходни похищения против българската земеделска земя. Очакваме реакция и прецизен коментар на министър Вътев по тематиката, както и позицията на Министерството на земеделието “, добави новият изпълнителен шеф на АЗПБ.
Живко Живков ще наследи позицията от Ивайло Тодоров, който напуща управителния съвет на АЗПБ по персонални и фамилни аргументи. Тодоров е основател на АЗПБ и заема разнообразни управителни позиции в организацията през последните 20 години. Досегашният изпълнителен шеф на АЗПБ има огромен принос за одобряване престижа на АЗПБ, както и за отстояване на ползите и правата на земеделските производители в България още отпреди участието на страната ни в Европейския съюз.
„ Дойде моментът да се съсредоточвам върху своя бизнес и нямам желание да се включвам в различен тип социална активност, партийни или държавни служби “, безапелационен бе Ивайло Тодоров.
Живко Живков е роден на 11.01.1979 година в гр. Попово, женен с две деца. Агроном по обучение, магистър по стопанска система и право. Заема длъжността изпълнителен шеф на ДФЗ от 2017 до 2019 година Последните 22 години от кариерата на Живков минават напълно в бранш Земеделие, във всички равнища на администрацията на Министерство на земеделието и Държавен фонд „ Земеделие”. След овакантяване на държавната работа, осъществя планове в областта на земеделието, екологията и морското дело.
Новото управление на АЗПБ се разгласи за нов метод в работата на организацията със земеделските производители. Планират се повече интензивности на терен, разширение на периметъра на асоциацията към по-голям кръг аграрни стопани допълнително региони на страната и прекачване „ на щафетата “ към младото потомство в земеделието.
“АЗПБ се отваря и кани всички заети с просвета в бранша да се причислят с хрумвания и препоръки за възобновяване генетиката и устойчивостта на българската продукция,” показа още Живко Живков.
Асоциацията поема нова посока развиване, с цел да отбрани още по-ефективно ползите на повече аграрни производители от всички сектори. „ Пред новия Управителен съвет на АЗПБ стои и друга значима задача: да насърчи пътя на младите в земеделието, от които чакаме да слагат ново начало в работата със земеделските производители и институциите, съобщи Венцислав Върбанов, ръководител на УС на АЗПБ.

„ Гласувахме доверие на един потвърден специалист и умел админ в лицето на Живко Живков. Той е прочут на земеделската общественост и е наясно с проблемите на бранша в най-малките елементи. Друг плюс е, че Живков от години поддържа положителни работни връзки с останалите браншови организации и държавната администрация “, добави Венцислав Върбанов.
В управлението на асоциацията бяха направени още две промени, които ще придадат ново движение на деловия й график.

На мястото на Веселин Желязков, представител на една от първите компании, дълготраен член и основател на АЗПБ, застава Станислав Йорданов. Новият член на УС на АЗПБ е характерен представител на новото потомство в земеделието, поемайки бизнеса от родителите си - едни от първите членове на АЗПБ. С негова помощ, фамилното стопанство се трансформира в професионална растениевъдна плантация с съвременно съоръжение и модерна зърно база в гр. Ямбол.
През 2011 година по предложение на асоциацията Йорданов е определен и взе участие по стипендиантска стратегия „ Кохран “ проведена от Департамента по земеделие на Съединени американски щати. В земеделския си бизнес е осъществил голям брой капиталови планове със сериозен фокус върху поливното земеделие (3500 дка) и съхранението и преработката на селскостопанска продукция. Отглежда общо 15 хиляди дка. зърнени и маслодайни култури.
Нов член на УС на АЗПБ е Иван Георгиев, който е второ потомство земеделец. Той ще заеме мястото на дългогодишния член на УС на организацията - Иван Иванов.
Иван Христов Георгиев е роден през 1977 година в гр. София. Завършва висшето си обучение в УНСС, компетентност " Икономика на търговията ". През 2009 година основава и ръководи " Блуплан " ЕООД, компания за произвеждане и търговия на зърнено-житни и маслодайни култури. От същата година е член на АЗПБ. Фирмата стопанисва към 40 хиляди дка, обособени в две стопанства - Софийска и Пловдивска област. Носител на наградата “Млад фермер на 2012” на Фондация “Еврика”, номиниран от АЗПБ.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР