Асоциацията на топлофикационите дружества в България изпрати гневно писмо до

...
Асоциацията на топлофикационите дружества в България изпрати гневно писмо до
Коментари Харесай

Топлофикациите обявиха за манипулация новината, че искат поскъпване на парното


Асоциацията на топлофикационите сдружения в България изпрати яростно писмо до медиите във връзка публикуваната подправена вест тази седмица, че до ТЕЦ-овете желали фрапантно нарастване на цената на топлинната сила от КЕВР. Информацията, публикувана първо от неуспелия претендент за кмет на София Мая Манолова, се оказа погрешна.

Публикуваме цялостния текст на позицията на организацията:

“Официално от името на „ Асоциацията на Топлофикационните Дружества в България” желаеме да заявим ясно следното.

През последните два дни в медиите се популяризират манипулирани изказвания и тълкувания по отношение на импортирани в „ Комисията за енергийно и водно регулиране” заявки на топлофикационните сдружения за нарастване на цените на топлинната сила.

Категорично заявяваме, че част от информацията, която беше изнесена в общественото пространство е неточно показана. Това цели една провокация на хора, които си играят с настроението на обществото при оповестяване на повдигане на цените за каквато и да е било предложение услуга или стока. Целта е да се насади подправената вест, че макар понижението на цената на естествената газ, топлината сила ще нарастне. Въпросното изказване по никакъв метод не подхожда на истината.

Факт е, че топлофикационните сдружения са подали заявки за одобряване на цените на топлинната сила за новия регулаторен интервал 2020-2021, само че това е станало, съгласно условията на закона, в края на месец март 2020 г преди взимане на решението на КЕВР за понижаване цените на природния газ.

Де факто и де юре, обаче нито едно от тези ценови заявки не може да бъде утвърдено в този си тип, тъй като самите топлофикациионни сдружения категорично са написали в документите си, че плановете са правени преди поевтиняването на природния газ от 1 април с над 42%. Тоест самите топлофикации ясно и правилно са показали, че техните ценови намерия не регистрират поевтиняването на синьото гориво.

Топлофикационните сдружения не са имали опция да отразят понижението на синьото гориво в ценовите си заявки, защото наложителния период за внасянето им в енергийния регулатор по закон е 31 март, преди формалното оповестяване посредством решение на новата по-ниска цена на газа.

По принцип цената на газа има най-голяма тежест при ценообразуване на топлинната сила. Тя наложително ще бъде взета в поради и ще докара освен до опазване на сегашната цена на топлинна сила, само че и до намаляването й. Последното ще бъде направено след преизчислението на цената й по отношение на признатите към този момент по-ниски цени контрактувани от Булгаргаз. Окончателното решение за това се взима единствено и само от КЕВР.Опит за операция са изказванията, че всяка една цена, поискана от топлофикационните сдружения, се приема. Така или другояче, в окончателното решение на КЕВР от 1 юли всяка година цените на топлинната сила се пресмятат с цената на природния газ, настояща към този миг, а не все още на подаване на заявките.

В сложни дни, като днешните, ние заставаме зад ползите на българските жители, които са се доверили на топлофикационните сдружения, употребявайки предлаганите от тях услуги. Това е наш главен приоритет. Категорични сме, че цените за потребителите на топлинна сила освен няма да бъдат увеличение, а в противен случай ще се бъдат намалявани.

Призоваваме в изискванията на пандемия и изключително състояние да не се спекулира със страховете на обществото, тъй като някой е решил да изкара дял на гърба на хората и да предизвика с погрешна информация.

Инж. Кремен Георгиев, ръководител на АТДБ “

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР