Асоциацията на телекомите обяви желание да започне преговори с Комисията

...
Асоциацията на телекомите обяви желание да започне преговори с Комисията
Коментари Харесай

Започват преговори за отмяна на индексацията на цените на телекомите

Асоциацията на телекомите разгласи предпочитание да стартира договаряния с Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) по отношение на клаузите за индексация в договорите с потребителите на телеком услуги.
Алиансът на софтуерната промишленост (АТИ), която съставлява телекомите A1, Yettel, Vivacom, Bulsatcom и други софтуерни компании, е изпратил писмо до комисията с покана за полемика по отношение на противоречивите клаузи. Законът за отбрана на потребителите упълномощава КЗП да води договаряния с представители на сдружения на търговците в избрани браншове или браншове на активност.
Любопитно е, че в този случай самодейността идва не от комисията, а от самите телекоми. Това може да се пояснява като подготвеност от тяхна страна да анулират оповестеното покачване на цените с % на инфлацията, въпреки че в писмото това не е непосредствено декларирано. 
Въпреки че в поканата си членовете на АТИ показват категорично, че индексацията на цените на техните услуги дава отговор на плануваното в договорите с потребителите, на закона и на европейската процедура, поканата за полемика може да се разтълкува и като знак, че те са склонни да се съобразят с отрицателния отзив, който новината за покачването донесе, както и с множеството рецензии против битие на такива клаузи въобще.
Припомняме, че освен консуматори, само че и омбудсманът и някои представители на властта приканиха решението за новото покачване да бъде преосмислено.
Знак за възможен поврат в позицията на телекомите дава и фактът, че при предходни индексации, когато те още веднъж се позоваха на инфлацията, такава процедура през КЗП не бе задействана.
АТИ въпреки всичко акцентира, че изискванията в договорите са транспарантни и авансово известни, защото са част от самостоятелните контракти и общите условия, които всеки консуматор получава, а общите условия са и публично-достъпни на интернет-страниците на операторите.
" Обективни са, защото се базират на формалните показатели на Националния статистически институт, измерващи инфлацията, които от своя страна отразяват обективните стопански процеси и растежа на потребителските цени. Данните за показателя на потребителските цени се разгласяват в средата на януари, което е и причина операторите да правят индексацията в интервала на февруари-март ", настояват от асоциацията.
Новите цени на операторите към момента не са влезнали в действие, те не са оповестили и точния им размер.
" АТИ пази и позицията, че клаузите са уравновесени и не разрешават самоволно и безотговорно увеличение на цените, каквото се следи във връзка с множеството артикули и услуги, формиращи потребителската кошница. Напротив – клаузите ясно дефинират по кое време и с какъв брой операторите могат да трансформират цените си ", твърди още асоциацията.
" Най-важният мотив на АТИ е обвързван и с практиката на Европейски Съюз. Подобни клаузи участват в договорите на оператори от редица страни в Европейски Съюз. Тяхната легитимност е доказана от Съда на Европейския съюз с решението по дело С-326/14 ", написа още в писмото.
От организацията на телекомите прецизират, че клаузите са законосъобразни са и не са изменяни през последните 10 години. Те напомнят, че са проверявани  неколкократно от Комисия за отбрана на потребителите (КЗП), която не е установила несъгласие със закона, не ги е намерила за неравноправни и не ги е забранявала. Не са налице справедливи учредения и никакви други промени в събитията, които да обосноват смяна в позицията на КЗП.
“Обръщаме внимание, че при първата оповестена от операторите индексация през 2021 година, КЗП проучва законосъобразността й като постанови само, че операторите нямат право да приложат директно показателите за две години, и удостовери законосъобразността на индексацията в останалата й част. Нещо повече, в границите на последвалия правосъден надзор, съдът също не доближи до заключения за неравноправност на клаузите за индексация ”, написа в писмото.
Очаква се пред КЗП операторите да изложат детайлно претекстовете си за индексацията, включително за какво пресмятат инфлацията друго. Трябва да бъде  сериозно наранена и тематиката със законосъобразността на клаузите, на които операторите се базират, променяйки еднолично дължимите суми, без потребителят да е дал единодушие.
Не е изключено и друго - в случай че операторите не правят отстъпка за повишаването, да получат солени санкции. 
Обмудсманът, ръководителят на КЗП и министърът на стопанската система Богдан Богданов към този момент направиха изявления с негативен знак във връзка плануваното нарастване, въпреки и без да разгласят съответни ограничения против това.
" Ако няма причини за какво българските жители би трябвало да заплащат повече, ще използваме всички механизми на страната, с цел да предотвратим нерегламентирано нарастване на таксите ", съобщи министър Богданов.
Заради подготовката на отчета за влизането на България в еврозоната от 1 януари 2025 година държавното управление поставя изключителни старания за преодоляване на инфлацията. Tя е един от основните критерии дали ще получим " да ". Повишаване на таксите на милионите клиенти на телекомите без подозрение ще повиши още инфлацията, по тази причина е разумно държавните регулатори да приложат всички възможни ограничения това да не се случи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР