Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България предлага няколко

...
Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България предлага няколко
Коментари Харесай

Собственици на сгради предлагат как да се разпределят рисковете и тежестите

Асоциацията на притежателите на бизнес здания в България предлага няколко ограничения, с които уравновесено да се разпределят рисковете и тежестите поради обстановката с ковид. В сдружението членуват над 20 сдружения, притежатели на бизнес здания със застроена повърхност над 500 хиляди кв.м.

Предлага се въвеждане на държавен мораториум за заплащанията на главници по заеми - с дълготрайност 9 месеца за всички длъжници, чийто бизнес е обиден от блокирането на стопанския живот. Тези главници ще бъдат изплатени, само че в бъдещи интервали, показват от организацията. Посочват, че Европейската централна банка към този момент е дала насоки за използване на сходни начинания на комерсиалните банки, а в Румъния и Унгария към този момент са въведени такива ограничения.

Асоциацията счита и че би трябвало да се запазят всички контрактувани условия по заемите - лихви, такси, периоди и други - непроменени за периода на отлагане на заемите. Напомнят, че горчивият опит от рецесията 2009-2010 година сподели, че банките постановиха едностранно доста високи лихви и такси на своите клиенти, което в допълнение е унищожило фирмите, към този момент потърпевши от рецесията.

Българският банков бранш е добре контролиран и капитализиран. Прилагането на препоръчаните ограничения не би сложило финансовите институции в тежко състояние, добавя организацията. В понеделник шефът на Българска народна банка също разяснява, че банковият бранш влиза в рецесията доста мощен.

Собствениците оферират и краткотрайно освобождение на притежателите на недвижими парцели от налог недвижими парцели за 2 месеца - за интервала април-май 2020 година, когато се чака да продължи невъзможността да се прави пълноценна икономическа активност и отстъпка от 25% от заплащането на дължимия налог недвижими парцели и такса боклук за тези, които изплатят цялото си годишно обвързване през интервала на изключителното състояние. Целта на тази мярка е да компенсира спада от доходи на общините за интервала април-май.

Допълват, че наемателите в бизнес постройките /офис здания, търговски центрове, хотели/ са директно наранени от блокирането на стопанската система и директната неспособност да се прави икономическа активност. При това състояние на тях им е невероятно да заплащат наемите си, тъй като са ангажирани да запазят чиновниците и заплатите им.

В същото време асоциацията предлага цялостно освобождение на притежателите на бизнес парцели, които имат възбрана за осъществяване на стопанска активност, от такса битови боклуци за периода на оповестеното изключително състояние - хотели, търговски центрове, магазини.

Предлагат също да се понижи локалния налог за прекачване на парцели на 1% за интервал от 6 месеца, с цел да се подтиква подновяването на търговията с недвижими парцели и възкръсване на изцяло замръзналия пазар на парцелите. Този бранш обезпечава доста работни места и заплащането на локални налози и такси и би трябвало да се подтиква да излезе от настоящето си блокирано положение.

Сред ограниченията е и понижение на нотариалните такси с 50% за покупко-продажби, свързани с покупко- продажба на парцели - още веднъж за да се подтиква пазарът на парцели.

Асоциацията показва, че предлага толкоз дълги интервали на мораториумите поради предстоящото дълго възобновяване от този стопански потрес.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1311)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР