Асоциацията на прокурорите в България остро се противопоставя на всякакви

...
Асоциацията на прокурорите в България остро се противопоставя на всякакви
Коментари Харесай

Член на УС на Асоциацията на прокурорите: Против сме политиците да измиват ръцете си и да изкупуват своите грехове на наш гръб

Асоциацията на прокурорите в България остро се опълчва на всевъзможни опити българските прокурори, следователи и чиновници, работещи в системата на прокуратурата, да бъдат намесени в политически битки.

Това съобщи пред Българска национална телевизия прокурор Владимир Николов, Член на УС на Асоциацията на прокурорите.

По негови думи има заплаха от нарушаване на върховенството на закона у нас. Той изясни, че резултатът от вчерашното Национално заседание на прокурорите е, че са декларирали мнението си, че стоят с гордо вдигната глава и декларират желанието си да работят почтено, честно и морално. Като сътрудници заставаме зад управлението на прокуратурата, защото то е определено по съответния законов ред, уточни Николов по отношение на желаната оставка на основния прокурор Иван Гешев.

"В публичното пространство се вижда блян някакви неудачи в страната да бъдат ориентирани към прокуратурата. Българските прокурори извършват своите конституционни и законови отговорности и сме срещу политиците да измиват ръцете си и да изкупуват своите грехове на гърба на прокурорите ", безапелационен бе Николов. Той акцентира, че прокурорите не са политици, а имат своите законови функционалности и отговорности, които извършват с чест.

Прокурорът уточни, че върховенството на закона не е нещо имагинерно, изпразнено от наличие разбиране. Той акцентира, че конституционнната материя е доста тънък механизъм, който основава главните устои в нашата правова страна. Според него при актуалните условия мястото на българската прокуратура може да е единствено в правосъдната система, защото това е гаранция за самостоятелност и самостоятелност.

По думи на Николов настояването прокуратурата да бъде извадена от правосъдната власт е блян за добиване на моментни и конюнктурни политически ползи. С това обаче тя нямало да стане по-независима, а тъкмо противоположното.

Според него е противоречиво дали би трябвало прокуратурата да има законодателна самодейност.

Николов бе безапелационен, че прокуратурата се нуждае от осъвременяване на българския Наказателен кодекс, който сега не дава задоволително добра уредба на редица закононарушения. Имаме потребност от повсеместен нов Наказателен кодекс, който да уреди модерните връзки, съобщи той и добави, че когато се желае бърз и обективен развой, би трябвало да има и подобаващите принадлежности за това.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР