Асоциацията на прокурорите, която години наред защитаваше Иван Гешев за

...
Асоциацията на прокурорите, която години наред защитаваше Иван Гешев за
Коментари Харесай

Прокурорите се обявиха за жертви на сатанизиране. Виновник No. 1 - АКФ

Асоциацията на прокурорите, която години наред защитаваше Иван Гешев за дейностите му като основен прокурор, в този момент разгласи гилдията за жертва на " сатанизиране ".

Главните виновници се оказаха както депутатите в Народното събрание, които водят своя инспекция за незаконната мрежа на Мартин Божанов-Нотариуса, по този начин и... Антикорупционния фонд, който за последните 4 години разкри повече корупционни схеми от всички равнища на прокуратурата, взети дружно.

В момента, в който спецпрокурорът Даниела Талева води инспекция за връзките на Борислав Сарафов с групата на Петьо Петров - Еврото за търговия с въздействие, Асоциацията на прокурорите се оплака от " охлуване, обезличаване и покоряване " на държавното обвиняване.

" За всеки, който има аналитична мисъл, към този момент е ясно, че замаскирана като промяна, в действителност се организира " приватизация " на Прокуратурата и задачата е тя да не служи към този момент на страната и българските жители, а на мощните на деня ", се споделя в позицията, публикувана на 13 март.

Тя излиза ден преди Комисията " Нотариуса " в Народно събрание да изслуша градския прокурор на София Илиана Кирилова за възможното съществуване на групи за въздействие в подчинената ѝ институция.

" Истината може да бъде открита единствено в границите на обективно, всестранно и цялостно, законосъобразно произвеждане, от способен за това орган, а общественото оскърбление в никакъв случай не подкрепя този развой. Своеобразното „ риалити “ рефлектира върху достолепието и работата освен на висшите органи на правосъдната власт, само че и на всеки български магистрат ", се споделя в писмото.

Без да загатват поименно АКФ - прокурорите се жалват против " паралелни " проверяващи “ обединения, които настояват, че търсят истината, само че действително провеждат зрелища, в границите на които магистрати биват унижавани обществено ".

Ако журналистическите следствия Антикорупционния фонд са " зрелища ", не излиза наяве за какво от 2020 година насам прокуратурата не организира нито едно същинска инспекция за степента на замесване на съдии и прокурори в явни незаконни действия - като случая с отнемането на завода " Изамет " под напън от фамилията на Петьо Петров - Еврото.

Тонът им припомня на нападателната офанзива от страна на някогашната спецсъдия Галя Георгиева против АКФ по време на нейното чуване пред Прокурорската гилдия. В изявлението си тя прикани прокуратурата да проверява неправителствената организация, която извади нескрито противозаконните схеми на Еврото и Нотариуса.

Съсловната организация също желае от Прокурорската гилдия " да показва равнище, като не позволява обществено оскърбление намагистрати и покаже верния метод за търсене на истината в едно модерно и уповаващо се на правото общество ".

Асоциацията на прокурорите беше една от организациите, които излезе да пази Иван Гешев след отстраняването му от пост с решение на Висшия правосъден съвет през юни 2023 година

Същата организация беше пуснала позиция след гърмежа против кортежа на Гешев, в която се споделяше, че това е " невиждана по своите мащаби демонстрация на експанзия, която се явява невиждана офанзива освен срещу личността на господин Гешев и неговото семейство, освен против персоналната цялост на редовите български магистрати и техните фамилии, а въобще против правораздаването и цялостния правов ред в страната ".

Тогава Борислав Сарафов упрекна асоциацията и Камарата на следователите за " присъдружни на основния прокурор персонално ".

Още по-рано, през декември 2022 година, Асоциацията беше пуснала друга декларация в отбрана на Гешев, в която го бранеше от рецензии на депутата от Демократична България Ивайло Мирчев. Тогава Мирчев беше коментирал, че основният прокурор се е " сраснал с проведената престъпност " и това е една от пречките за участието на България в Шенген.

Отново Асоциацията на прокурорите беше една от съсловните организации, които се обявяваха против закриването на профилираните съдилища и прокуратури още през 2021 година - за което даже бяха сезирали Европейска комисия.

През 2020 година те писаха и още едно защитно писмо за Иван Гешев, когато оставката му беше поискана от Съюза на съдиите в България поради среия от нарушавания на Закона за правосъдната власт - в това число разпространение на записи от СРС-та в медиите и потребление на Бюрото за отбрана на очевидци като " паравоенно образувание ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР