Асоциацията на организациите на българските работодатели се противопостави остро на

...
Асоциацията на организациите на българските работодатели се противопостави остро на
Коментари Харесай

Бизнесът се ядоса на управляващите за тайни преговори със синдикатите

Асоциацията на организациите на българските работодатели се опълчи остро на сделките сред държавното управление и синдикатите таванът за новите пенсии да не пада, а вместо това да бъде повишен съществено дружно с оптималния застрахователен приход.

Бизнесът е засегнат освен от изненадващия поврат в социално-осигурителните политики, само че и от това, че измененията са контрактувани скрито от работодателските организации.

На среща при премиера предходната седмица в отсъствието на обществения министър и работодателите плануваното за следващата година отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии беше анулирано, а вместо това бе контрактувано таванът за всички пенсии - и старите, и новите, да бъде нараснал от сегашните 910 лв. на 1200 лв. и редом да бъде вдигнат оптималният застрахователен приход от 2600 лв. на 3000 лв..

" Декларираме безапелационното си противоречие с провеждането на сепаративни срещи със синдикалисти, зад тила на национално представителните организации на работодателите и други способени органи, с пълномощия да организират политиките в региона на държавното публично обезпечаване ", се споделя в позицията на организацията.

Според бизнеса " декларираните планове за промени в съществени параметри на пенсионно осигурителната система са признати явно в изискванията на преобладаващи популистки настройки преди провеждането на изборите за Европейски парламент и за органи за локално ръководство, под синдикален напън, без нужната оценка на влияние, без публични и експертни съвещания, включително с организациите на пенсионерите и други заинтригувани страни ".

Работодателите показват, че оповестените планове влизат в фрапантно несъгласие с огласените предизборни обещания и управническата стратегия на ръководещата коалиция за отвод от увеличение на данъчните и осигурителни отговорности, запазване на изискванията за вложения и бизнес, както и със средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021.

Затова те упорстват за осъществяване на незабавна среща с присъединяване на премиера , министъра на финансите, министъра на труда и обществената политика и шефа на Националния застрахователен институт.

" Призоваваме Съвета на ръководещата коалиция да разиска неотложно всички отрицателни последствия и да съобщи отвод от пробутване на съответните решения в хода на приемане на държавния бюджет и бюджета на Държавното публично обезпечаване ", декларират работодателите.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР