Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) призовава правителството да

...
Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) призовава правителството да
Коментари Харесай

Бизнесът пита Петков: Има ли договор за американски втечнен газ? КЕВР обяви, че такъв няма!

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) приканва държавното управление да разгласи на какъв стадий са възможни договаряния за доставка на природен газ, тъй като е извънредно значимо да се знае дали те са обезпечени освен за юли 2022 година, само че и в дълготраен порядък.

Понастоящем бизнесът и обществото към момента не са осведомени дали има подписани съглашения за дълготрайна доставка на природен газ от различни на " Газпром " снабдители.

Това е записано и адресирано до премиера до премиера Кирил Петков.

След прекъсването на доставките на природен газ за България от страна на Руската федерация бяха обезпечени различни доставки. Значителна част от тях са с помощта на танкери с полутечен природен газ, припомнят работодателите.

Правителството разгласи, че " Булгаргаз " ЕАД е закупил два танкера, които са задоволителни да задоволят търсенето в страната до края на юни 2022 година От държавното управление беше дадена и информация, че се търси дълготрайно решение за гарантиране на доставките, се показва още в позицията на АОБР.

изясни, че към момента няма подписан контракт за доставка на американски полутечен газ.

Ако хранилището в Чирен не бъде запълнено на 100% и не проработи газовата връзка с Гърция, има риск за доставката на газ към потребителите и топлофикациите, изясни още Тодоров.

" До момента мисля, че се водят договаряния, само че доколкото съм осведомен, не мога да потвърдя дали има подписан подобен. В момента, в който се пристъпи към такава стъпка, би трябвало да го показват контракта в КЕВР за утвърждение.

Второто нещо, което би трябвало да се случи, с цел да подсигуряваме потреблението в България е да напълним Чирен на 100%. Към момента е 23%. Според мен е прекомерно малко. С към 15% би трябвало да се цялостни Чирен от тук нататък без да се пропуща даже един ден, с цел да може да се изпълни до 1 октомври.

Третото нещо, което би трябвало да се случи, е газовата връзка с Гърция да е издигната и оперираща ", сподели още Тодоров.

Припомняме, че на 11 май от Съединени американски щати министър председателят Кирил Петков разгласи, че е договорил на ниска цена газ, с цел да не може Русия да ни извива ръцете. Колко тъкмо коства „ синьото гориво “ от Америка по този начин и не стана ясно, като цената му варираше от „ в пъти по на ниска цена “, „ 30% по на ниска цена “, „ същата цена “ или „ би трябвало на еквивалентна цена “.

На 15 май пред Нова ТВ министър председателят заяви, че двата кораба от Съединени американски щати към този момент са тръгнали и посочи, че договорът е подписан непосредствено с американска компания. Очаквало се те да стигнат в България на 8 и 23 юни. Но отвод да заяви коя е тази компания.

Три дни преди първата уречена дата вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев разгласи, че не просто газът е тук, а към този момент е и влезнал в микса.

„ Доколкото знам, танкерите с американския полутечен газ се разтоварват сега и си употребяваме газа от там”, разгласи той напълно апропо, още веднъж пред Нова ТВ на 5 юни.

А на 6 юни от Министерството на енергетиката публично оповестиха, че България е получила първия танкер с американски полутечен газ, синьото гориво е пристигнало и към този момент се разтоварва.

Ето цялостния текст на писмото на АОБР:

ДО
Г-Н КИРИЛ ПЕТКОВ,
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА Р БЪЛГАРИЯ

КОПИЕ:
СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ

ОТНОСНО: Осигуряване на доставки на природен газ за страната за м. юли 2022 година и дълготрайно

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

След прекъсването на доставките на природен газ за Република България от страна на Руската федерация бяха обезпечени различни доставки. Значителна част от тях е с помощта на танкери с полутечен природен газ.

Правителството разгласи, че „ Булгаргаз “ ЕАД е закупил два танкера, които са задоволителни да задоволят търсенето в страната до края на юни 2022 година От държавното управление беше дадена и информация, че се търси дълготрайно решение за гарантиране на доставките.

Понастоящем, обаче, бизнесът и обществото към момента не са осведомени дали има подписани съглашения за дълготрайна доставка на природен газ от различни на „ Газпром “ снабдители.

Призоваваме държавното управление да разгласи на какъв стадий са възможни договаряния за доставка на природен газ, тъй като е извънредно значимо да се знае дали те са обезпечени освен за юли 2022 година, само че и в дълготраен порядък.

С УВАЖЕНИЕ,

ДОБРИ МИТРЕВ

Председател на УС на БСК
и ръководител на АОБР за 2022 година,
по предписание на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР