Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) предлага на правителството

...
Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) предлага на правителството
Коментари Харесай

АОБР до Янев: Удължете срока за компенсиране на небитовите клиенти на електрическа енергия

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) предлага на държавното управление да бъде взето решение за удължение на периода на деяние на Програмата за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа сила, чийто период на деяние беше за месеците октомври и ноември, съобщи БНР.

Според асоциацията актуалният размер на компенсацията от 110 лв. за Mwh би трябвало да бъде обновен на 190 лева./MWh (75% от разликата сред октомврийската цена и прогнозната пазарна цена) предвид на продължаващото повишение на цените на тока. АОБР регистрира, че средноаритметичната цена за месец октомври 2021 година е 368,61 лева./MWh (или 249,61 лева./MWh над прогнозната пазарна цена от 119,00 лева./MWh), а за интервала 1 – 23 ноември 2021 година е 403,49 лева./MWh (284,49 лева./MWh над прогнозната пазарна цена).

Имайки поради тези условия, считаме, че обезщетителният механизъм следва да продължи до момента в който има рисково високи цени, като в същото време бъде калибриран, тъй че да отразява съответно техния размер, се показва в писмото на АОБР до българския министър председател.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР