Асоциацията на индустриални капитал в България (АИКБ) няма данни за

...
Асоциацията на индустриални капитал в България (АИКБ) няма данни за
Коментари Харесай

Велев: При наличие на добър стратегически инвеститор рафинерията в Бургас би могла да се развие

Асоциацията на индустриални капитал в България (АИКБ) няма данни за евентуален интерес към активите на " Лукойл " в България.

Това разяснява ръководителят на управителния съвет на АИКБ Васил Велев във връзка известието на " Лукойл Нефтохим Бургас ", че групата " Лукойл " е почнала работа по преразглеждане на тактиката си във връзка с предприятията си на територията на България и, че ще бъдат оценени разнообразни варианти, в това число продажбата на бизнеса.

 

Велев уточни, че при съществуване на добър стратегически вложител, със съществени благоприятни условия, компанията би могла да се развие. Същевременно той означи, че рафинерията е строена при други условия и с различен модел.

 

" Нейният склад е в Новоросийск на 3 дни път. Този нов вложител ще употребява ли остарелия склад или ще направи още милиардни вложения, с цел да построи личен склад ", попита Велев. Дори и да го има (склада - бел. реп.), пътят до него минава през Босфора, в случай че петролът е различен, и ще му трябват 10 пъти повече танкери, продължи ръководителят на АИКБ и уточни, че това ще се калкулира в цената на горивата и ще се отрази на евентуалната облага и налози.

 

В отговор на въпрос кой е печеливш и кой е губещ от създалата се обстановка, Велев уточни, че отговорът зависи от това в чии ръце ще попадне рафинерията. " България има изгода от добре работеща рафинерия, тъй като ние - от една страна, имаме най-ниските цени на горивата, доставяме и района, да вземем за пример с дизел, а въпреки това, в последните две години, се промени бизнес моделът и компанията стартира да заплаща корпоративен налог в България, което е и нашият интерес ", сподели Велев.

 

В взаимозависимост от евентуалния покупател, опциите и уменията му, компанията може да се развие или да банкрутира, счита ръководителят на АИКБ. Той подсети за поредност от случаи с огромни български компании, попаднали на недобри притежатели, които към този момент са изчезнали от икономическата карта на България.

 

По думите на Велев ползата на страната ни е записаните в България предприятия да дават добра услуга или стока на добра цена, да печелят, да заплащат налози, тъй като това е добре за хазната и потребителите. " Като че ли не това е водещо при дебатите по тематиката ", сподели той и добави, че водещата тематика е била Русия, въпреки че компанията е интернационална.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР