Асоциацията на европейските журналисти – България се обърна с призив

...
Асоциацията на европейските журналисти – България се обърна с призив
Коментари Харесай

Асоциацията на европейските журналисти: ВСС да освободи Иван Гешев!

Асоциацията на европейските публицисти – България се обърна с апел към Висшия правосъден съвет да приключи пълномощията на основния прокурор Иван Гешев. Повод за апела е бездействието на прокуратурата за отбрана на публицисти, чиито права са нарушени от представители на българската страна.

В оповестения във вторник Доклад за върховенството на закона на Европейската комисия е включен отводът на прокуратурата да проверява побоя и задържането на журналиста Димитър Кенаров от чиновници на Министерство на вътрешните работи по време на антиправителствените митинги от 2 септември 2020 година

Когато прокуратурата отхвърля на два пъти да проверява закононарушение, случило се пред телевизионните камери, в центъра на София, и забелязано от цяла България, можем да си дадем сметка какъв брой ефикасна е тя в следствието на други закононарушения, гневят се от АЕЖ.

Дори самата концепция, че единната и централизирана прокуратура си е затворила очите за този случай, тъй като митингът отправяше искане за оставката и на основния прокурор, слага под подозрение дейностите на държавното обвиняване, допълват оттова.

Случаят с Димитър Кенаров не е изолиран. Прокуратурата бездейства и по случаите на закани и нахлуване на дома на проверяващия публицист от " Антикорупционен фонд " Николай Стайков. Няма и развиване по досъдебното произвеждане по случая с похищенията над автомобила на Десислава Панайотова, която даваше гласност по проблема с изгубването на Янек Миланов в Дупница. Все по този начин няма изясненост и за това кои са били поръчителите на нападението над основния редактор на " 168 часа " Слави Ангелов.

Отказът на българската прокуратура да предприеме дейности против похищенията против свободата на словото не e единствено народен проблем, безапелационни са от Асоциацията. В същия ден, в който бе оповестен Докладът на Европейска комисия, бе оповестено и че България е наказана от Европейския съд по правата на индивида поради противозаконното предаване на Турция на опозиционен публицист през 2016 година Журналистът е изискал юрист, преводач и опция да потърси леговище поради политическо гонене в родината, само че нищо такова не му е обезпечено, а вместо това е предаден на турските управляващи и от близо пет години е в пандиза. Поведението на българските управляващи е скандално, в нарушаване на интернационалното и вътрешното право. Въпреки това прокуратурата не е подхванала никакви дейности за гонене на отговорните. Според обява в немското списание “Шпигел” отговорността за предаването на турски опозиционери на режима на Ердоган принадлежи на някогашния министър председател Бойко Борисов и на някогашния основен прокурор Сотир Цацаров, чийто правоприемник е актуалният основен прокурор Иван Гешев.

Тези случаи ясно демонстрират, че под управлението на Иван Гешев Прокуратурата на Република България не пази публицистите, когато техните права биват жестоко потъпкани от страна на страната. По тази причина Асоциацията на европейските публицисти приканва Висшия правосъден съвет да освободи от служба основния прокурор Иван Гешев. Подобряването на медийната среда в България е обвързвано и с провеждането на ефикасна правосъдна промяна, а тази промяна няма по какъв начин да се състои без дълбоки промени в прокуратурата, започващи със промяната на основния прокурор.

Бел.ред.
И двете партии, Има Такъв Народ и ГЕРБ, на думи са твърдо за мажоритарния избор и имат общо 128 депутата. Ще вкарат ли мажоритарни избори в два тура?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР