Асоциацията на европейските журналисти - България разпространи становище, в което

...
Асоциацията на европейските журналисти - България разпространи становище, в което
Коментари Харесай

АЕЖ: Борисов може да откаже да говори с медия, като лидер на ГЕРБ, като премиер - не

Асоциацията на европейските публицисти - България популяризира мнение, в което показва противоречие с отхвърли на премиера Бойко Борисов да дава отговор на въпрос на публицист от медия с претекста, че е афектиран на малкия екран.
" Освен партиен водач, Борисов е и министър-председател и в това си качество няма право да отхвърля да приказва с дадена медия. Подобен жест от ръководителя на изпълнителната власт би могъл да се одобри като очевиден апел за автоцензура.”, се споделя в позицията.

Реакцията на Борисов бе провокирана от репортажи на бТВ от регионални градове в страната, ръководени от кметове от ГЕРБ. Материалите са излъчени в изборния ден като част от програмата на малкия екран, отдадена на локалните избори, само че съгласно партията съставляват непозволена пропаганда.

„ Единственият орган, който има пълномощия да дефинира дали това е по този начин, е Централната изборна комисия, чиито решения подлежат на правосъден надзор. В никакъв случай това не е пълномощие на изпълнителната власт и коментарът на Борисов съставлява неприемлива интервенция в свободата на изложение. Освен да се сезира ЦИК за хипотетична пропаганда, друга опция от директно наранена страна, е да изиска право на отговор от малкия екран. Ако е имало грешки в репортажите, могат да бъдат посочени.”, обяснявата от АЕЖ.

Според асоциацията да се загатват главните проблеми на обещано обитаемо място, в подтекста на избори за локална власт, не следва да може да се приема за пропаганда. Примерът, който давата е с тематиката за замърсяването на въздуха в Русе, която е съществена за хората в града. Резонно е да се прави и връзка с митингите от преди 30 години, провокирани от същия проблем там. Когато русенци гласоподават основават избора си на вероятните решения на този проблем, предлагани от другите претенденти, в което няма подозрение.

От АЕЖ са безапелационни, че: „ Да се сърдиш на медия, че приказва на тази тематика, е да искаш от публицистите да замитат проблемите под килима, с цел да запазят положителните си връзки със мощните на деня, а тъкмо това не е работата на медиите. Подобни прояви биха могли да подсилят авто цензурирането и имат " вцепеняващ резултат " върху правото на изложение и на свободата на информация. “

„ АЕЖ-България ще следи с нараснало внимание също по този начин реакцията на медията, в тази ситуация бТВ, тъй като въпросът не се лимитира само до заплащането на санкция постановена от ЦИК и/или правосъдното обжалване на решението на ЦИК, само че и до това дали съответната медия, и медиите по принцип, са в положение да застанат зад публицистичната самостоятелност на публицистиката, която вършат. “, приключват мнението си от Асоциацията.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР