Асоциацията на европейските журналисти – България остро осъжда незаконния арест

...
Асоциацията на европейските журналисти – България остро осъжда незаконния арест
Коментари Харесай

Незаконно арестуван журналист но протеста - slava.bg

Асоциацията на европейските публицисти – България остро осъжда противозаконния арест и полицейското принуждение над журналиста и публицист Димитър Кенаров. АЕЖ упорства за цялостно следствие и наказване на всички забъркани и за вдишване на отговорност от страна на управлението на Министерството на вътрешните работи.

Кенаров е арестуван късно вечерта на 2 септември. Когато полицейски сили освобождават периметъра пред новата постройка на Народното събрание, Кенаров, който дружно с други свои сътрудници се намира на първа линия и снима, е бил изтласкан до стената на Президентството. Въпреки че е с камера и на маската му има означение PRESS, той е арестуван и влачен през целия площад до стълбите на някогашния Партиен дом.

По време на задържането си, той се пробва да се легитимира и по думите му, непрекъснато споделя на задържащите го служители на реда, че е публицист, само че без резултат. Пред някогашния Партиен дом, до момента в който е на земята, е ритан неведнъж от най-малко двама униформени – множеството удари попадат в региона на главата и лицето, където са и главните контузии. Той крещи, че не може да диша, само че това не стопира грубото слагане на белезници.

След това е държан няколко часа на тротоара, по-голямата част от времето с белезници.

През това време той на няколко пъти демонстрира журналистическата си карта и изяснява на всеки чиновник на реда, до който има достъп, че е публицист. Един от чиновниците даже взима картата му и приказва, с цел да я покаже на собствен шеф, само че резултат няма – картата е върната и Кенаров остава на площада. В дребните часове в четвъртък е качен в полицейски микробус, където по думите му, престоява близо час, защото всички районни полицейски ръководства били цялостни, след което е откаран в Пето РПУ, където са му дадени да напише пояснения и сигнален протокол, след което е освободен.

Въпреки че в действителност е арестуван с часове, на Димитър Кенаров не е връчвана заповед за задържане, отхвърлен му е и достъп до юрист. Следите от полицейско принуждение ясно личат на фотографията, която Димитър Кенаров разгласява в профила си в Туитър след освобождението си.

Министерството на вътрешните работи носи голяма отговорност за случилото се. Асоциацията на европейските публицисти стартира да прави опити да локализира Кенаров още преди среднощ в сряда. Уведомени бяха Пресцентърът на Министерство на вътрешните работи и ръководителите на интервенцията пред някогашния Партиен дом. Въпреки че беше ясно посочено, че става дума за публицист, който е арестуван, до момента в който отразява митингите, представителите на Министерство на вътрешните работи не спомагаха за откриването и освобождението на Кенаров.

Освен контузии в региона на лицето и главата, при задържането си Кенаров е останал и без камера, която е била счупена, лежала е на площада и след това изчезнала, до момента в който той е бил с белезници.

АЕЖ изрично осъжда полицейското принуждение над публицисти, отразяващи митингите. Има данни и за други противозаконни дейности на полицията против публицисти. Няколко наши сътрудници от разнообразни медии бяха удряни и обгазени при митингите в сряда. Имаме информация и за друга развалена фотографска техника на кореспонденти.

АЕЖ следи всички тези случаи и ще уведоми интернационалните си сътрудници за бруталните полицейски дейности против Димитър Кенаров. Асоциацията ще обезпечи поддръжка на журналиста да потърси правата си по правосъден път.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР