Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) е силно притеснена от изразените

...
Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) е силно притеснена от изразените
Коментари Харесай

АЕЖ настоява трима депутати да отговорят как ще търсят отговорност от журналисти

Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) е мощно обезпокоена от изразените хрумвания по време на съвещанието на парламентарната комисия по културата и медиите от 19.01.2022 година Видно от стенограмата е, че националната представителка от " Продължаваме промяната " (ПП) Антония Димитрова предлага въвеждането на наказателна отговорност за публицисти поради техни изявления.

Това се споделя в позиция на съсловната организация от през днешния ден.

Както Клуб Z писа, става въпрос за изказани съждения по по отношение на отговорността, която би трябвало да носят медиите при разпространението на подправени и прочие вести. " Аз просто желаех да Ви допълня за това, което казахте – че всяка една медийна обява наложително би трябвало да има създател и той да носи отговорност за наличието, което се оповестява обществено, в това число наказателна. Защото сме очевидци по какъв начин се бълват всевъзможни вести, подправени вести, за което индивидът би трябвало да носи персонална, лична наказателна отговорност за това ", споделя Димитрова. А в полемиката се включват и ръководителя на комисията Тошко Йорданов ( " ИТН " ) и депутатът от ГЕРБ Тома Биков. " Имам концепция и ще я споделя на съдружно равнище ", показва първият. А вторият декларира: " Аз единствено да Ви кажа – то е въображаемо това. Проблемът е, че на един уебсайт, който няма притежател, няма по какъв начин да му кажеш да има създател и няма по какъв начин да накажеш създателя и притежателя, тъй като не знаеш нито кой е притежателят, нито създателят. То това е казусът. Иначе, несъмнено, всички сме за ".

От АЕЖ акцентират в позицията си, че " не става напълно ясно какво тъкмо има поради депутатката, дали клеветата и обидата, за които и в този момент може да се носи наказателна отговорност, би трябвало още веднъж да се трансфорат в закононарушения от общ темперамент и още веднъж да бъдат преследвани от прокуратурата, дали още веднъж би трябвало да се санкционират със затвор или пробация, или пък да се сътвори нов състав на закононарушение ".

От асоциацията установяват също по този начин, че " никой от останалите членове на комисията не се опълчва на концепцията ", а " Тошко Йорданов дава отговор, че " този проблем може да бъде избегнат с една законодателна смяна, която доста внезапно ще дисциплинира и уеб страниците, и малките екрани " и дава обещание да показа тази смяна ".

" Асоциацията на европейските публицисти упорства народните представители Антония Димитрова, Тошко Йорданов и Тома Биков ясно да заявяват какви тъкмо са им концепциите за търсене на отговорност от публицисти и какъв тъкмо проблем се пробват да решат с предложенията си ", се споделя в позицията.

Възможност за търсене на лична отговорност от публицисти и сега съществува, напомнят от АЕЖ. И допълват, че в случай че се търсят решения за осветляване на собствеността на медиите, може би би трябвало да се усили потенциалът на Министерството на културата да поддържа регистрите и прави инспекции за благосъстоятелност.

Съветът за електронни медии от своя страна би трябвало да извършва отговорностите си по налагане на наказания на медии, които не извършват решенията на Комисията за журналистическа нравственос, показват още от медийната организация.

" В същото време е належащо да се плануват гаранции, че публицисти няма да стават жертва на така наречен каузи, които имат за цел да лимитират активността им. Важно е и в правосъдната промяна да се създадат промени, които да обвържат ясно атестацията на съдиите с техните умения и знание на правото на Европейски Съюз, и на Европейската спогодба за правата на индивида и главните свободи. Очакваме от ръководещите и ясни правила, тъй че с европейско и друго обществено финансиране да не се купува медиен комфорт.

Очакваме също по този начин, че всяка концепция, засягаща, медийната среда ще бъде авансово обсъждана с специалистите от бранша и ще се взима поради постигнатото на европейско и на национално равнище ", упорстват от АЕЖ.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР